ZESDE TANZACAT:<br>Negen Nederlandse teams op catamaransafari

Op vrijdag 22 oktober 2004 gaat voor de kust van Dar es Salaam de zesde editie van TanzaCat van start. Deze Afrikaanse catamaran- regatta is een combinatie van wedstrijdzeilen, cultuur, avontuur, ontspanning en sociale contacten. Het deelnemersveld is een internationaal gezelschap van vierentwintig teams uit Zuid-Afrika, twintig uit Tanzania, negen uit Nederland en enkele uit Groot-Brittannië, Portugal en Duitsland.

Het is een programma vol met avonturen. De eerste negen korte baanwedstrijden vinden plaats in de Msasani baai bij de Dar es Salaam Yacht Club. De deelnemers hebben vier dagen om te wennen aan de droomcondities: azuurblauw zeewater van de Indische Oceaan, windkracht vier tot vijf, 30 graden Celsius, vliegende vissen en een ‘boat assistant’ op de wal. Op dinsdag 26 oktober vertrekt de vloot in een toertocht naar Zanzibar, waar ook tijd is voor culturele uitstapjes. Twee dagen later gaat de reis via Fungu Yasin Island weer terug naar Dar es Salaam. Van daaruit doen de Nederlanders nog twee eilanden aan: Sinda Island voor een sfeervol strandfeest en het vogelreservaat Bongoya Island voor een lunch bij een lokale vissersfamilie. Op dinsdag 2 november verruilen de oranjeteams hun catamarans voor een jeep in het Selous National Game Resort. Zij gaan daar drie dagen op safari in het Rufiji River Camp. Op zaterdagmorgen 6 november arriveert het gezelschap weer op Schiphol met in hun bagage een rijke ervaring.

Humanitair project
De sponsors stellen prijsgeld ter beschikking, maar de winnaars doneren dat aan een door de Rotary begeleid humanitair project: een weeshuis met schooltje in Dar es Salaam. Daar wonen kinderen die hun ouders verloren aan AIDS. Ze leren er lezen, schrijven en later een praktisch vak om zelfstandig de maatschappij in te kunnen. Rotary Rotterdam-Overschie verdubbelt vervolgens de geldprijs.

Over TanzaCat
Al zes jaar lang is de Dar es Salaam Yacht Club de succesvolle organisator van TanzaCat. Het initiatief kwam van twee Nederlanders die in Dar es Salaam werkzaam waren. Zij lazen in de Telegraaf over hun landgenoten die hun catamarans in containers naar het verre oosten verscheepten om daar wedstrijden te varen. Daarop besloten zij TanzaCat te organiseren. Daarvoor gingen zij in Nederland de samenwerking aan met Mark Zwart, Anita Aarts en Joop Schepers. Het evenement groeide uit tot de grootste catamaranregatta van Afrika met gemiddeld zestig boten. De Nederlandse organisatie is in handen van stichting Far’way, die daarvoor speciaal in het leven is geroepen. Joop Schepers: "Deze reis is veel meer dan een wedstrijd op een tropische locatie. De combinatie van avontuur, cultuur en zeilen maakt het een uniek concept. Tanzania heeft waanzinnig veel te bieden en dat zorgt voor een onvergetelijke vakantie." In totaal bestaat de regatta uit twaalf korte baan- en langeafstandsraces en een toertocht.

TanzaCat wordt ondersteund door hoofdsponsor Toyota, Maersk en SeaCliff hotel.
www.farway.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: