UIT DE KUIP:<br>WINDVANG in de Antwerp Race

Na een (te) lange bouwperiode was onze ultieme goal voor dit jaar om toch nog een wedstrijd mee te kunnen zeilen. We hadden hem al eerder gevaren, met onze (Engelse) Hunter 30 "Happy Hunter en onze (Engelse) Hunter Formula One
(22ft.) "Libra".
Helaas was onze nieuwe WINDVANG (Gran Turismo 33) er nog niet klaar voor. Het interieur moest nog afgebouwd worden, de mast stond er maar net op en de zeilen waren nog in de maak. We hebben alles op alles gezet, en het onvermijdelijke overkwam ons : De zeilen arriveerden slechts uren voor het begin van de wedstrijd en werden voor de allereerste maal gezet 45 minuten voor de start in Breskens.

Net op tijd hadden we een CRC A1 certificaat kunnen bemachtigen en uiteraard waren we bijna te laat met inschrijven. Je leest het wel eens over andere boten: zeilen er voor de eerste keer op en gelijk starten. Nu waren wij in die positie, wel spannend dus ! Gelukkig had de zeilmaker Jan Bart de zeilen aan boord gemeten en alles paste dus perfect. Wat ons ook niet hielp, was het feit dat de zeilmakerij recentelijk verhuisd was van Hellevoetsluis naar Stellendam en uiteraard waren de eerste zeilen gemaakt op deze nieuwe locatie die van ons! We hadden slechts 3 zeilen. Voor de start, bij de allereerste keer overstag gaan vernielden we al de mastbevestiging van de nieuwe Barton kicker, dus even een noodreparatie voor de giekneerhouder.

De start begrepen we niet, we hoorden geen geluidssein en zagen geen vlaggen. Een groepje voor ons startte beduidend eerder en keerde niet terug. Dus gingen we ook maar, op safe. We kwamen er na enige tijd achter dat de boot eigenlijk best goed zeilde en we begonnen de stress van de afgelopen uren (en weken) kwijt te raken en het genieten begon. We konden aanzienlijk grotere boten voorbij varen (Elan 37, IMX-38, Grand Soleil 40) terwijl we ook de boot met ongeveer gelijke afmetingen en rating (X-332 Sport) een 8 minuten voor konden blijven. Ook onder spi ging het goed, we moesten eerst de zeilmakersvouwen uit het zeil halen in de kajuit en opnieuw pakken om goed te kunnen hijsen ! Voor een fractionele tuigage liep de boot boven verwachting onder spi. Het opkruisen naar de finish was weer spectaculair, vanwege de 110 % genua gaan we trouwens redelijk vlot overstag.

Finish om 16.35, 12e plaats van de 33. Niet zo slecht dus. Champagne tijdens het wachten voor de sluis, en een gezellige avond zoals gewoonlijk.

Zondag terug naar Breskens, de brug van 6 uur, om 13 uur weer thuis. Meer wind dan zaterdag, maar ook dat ging goed. Nu de boot afbouwen tijdens de winter en dan in het vroege voorjaar kan het echte genieten beginnen ! En als we toch nog even wilen zeilen, we hebben onze Formula One nog voor zo nu en dan een winterwedstrijdje.... Met dank aan de organisatie ondanks de gebruikelijke kleine onvolkomenheden. Volgend jaar zijn we er weer bij.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: