UIT DE KUIP:<br> Vier overwinningen op rij voor Basecamp

QUIBERON (FRA) - 1 tot 3 oktober, Basecamp (BEL438) met schipper Peter Laureyssens sluit het seizoen af met een mooie overwinning in het Frans Kampioenschap van de 6,50 klasse (Challenge Mini) bij de serieboten. In het algemeen klassement eindigt Basecamp op een tweede plaats, enkel vooafgegaan door het carbon prototype van Erwan Leroux. We krijgen dus dezelfde winnaars als tijdens de Mini-Fastnet 4 maanden geleden.

21 Boten (11 proto’s / 10 serieboten) verschijnen aan de startlijn van deze 3-daagse wedstrijd die jaarlijks georganiseerd wordt in de baai van Quiberon. Korte olympische parcours worden afgewisseld met iets langere "côtiers". Gedurende drie dagen waait de wind vrij regelmatig uit het Zuiden tussen 15 en 20 knopen. De eerste drie reeksen verlopen uitstekend met een serie van 3-3-1. Peter zeilt met dezelfde bemanning waarmee ook de National Pogo werd gewonnen (Eric Guegan en Marc Carré) , dus op het vlak van de boothandeling is iedereen goed op elkaar ingespeeld. Vooral bij de boeirondingen winnen we dikwijls wat plaatsen. Ook de snelheid is prima in orde en zodoende is het mogelijk het merendeel van de proto’s voor te blijven.

De 4de reeks wordt een mislukking. Na een matige start komt Basecamp rond de bovenboei in 5de positie maar bij het ronden van de boei raakt (ramt ?) de boegspriet de stuurman van de boot ervoor . De man in kwestie, Bertrand De Broc (ex Vendée globe en trimaran schipper) lijkt dit niet zo op prijs te stellen en laat dit ook duidelijk blijken in zijn beste Frans. Er wordt een 720 gedraaid om de fout te herstellen. Maar ook daar gaat het fout door een knoop in de grootzeilschoot met als gevolg nog twee extra rondjes. 1440 graden draaien in één reeks is wat veel van het goede en een 11de plaats is het gevolg Daarna gaat het terug beter. Een 2de plaats in de vijfde reeks en een 9de plaats in de laatste reeks waar enkel de directe tegenstrever wordt gecontroleerd.

Dit is de afsluiter van een prachtig seizoen. Na een eerste overwinning samen met Peter De Smedt in de Mini Fastnet werd achtereenvolgens ook de National Pogo, Chrono 6,50 en nu de Challenge Mini gewonnen. Alle 4 de wedstrijden waaraan werd deelgenomen werden afgesloten met een eerste plaats!

Om de Transat 6,50 van 2005 ideaal voor te bereiden staan volgende activiteiten op het programma deze winter. Van oktober tot december wordt er tweewekelijks getraind in Lorient vanuit de vroegere trainingsbasis van het Franse America’s Cup team. De boot is daar trouwens in goed gezelschap, afgemeerd naast de maxi-cat Orange en de trimarans Groupama en Foncia. In october vindt bovendien ook het tweede deel van de seminaries van de Ecover Ocean Sailing Academy plaats met als onderwerpen: meteorologie, pers en media, zeilen en specifieke informatie betreffende een Mini Transat campagne. In januari gaat de boot uit het water voor een grondige inspectiebeurt en optimalisatie in Nieuwpoort bij Ship Support. En in februari is Basecamp misschien te zien op de Belgian Boat Show in Gent.

Voor meer informatie: www.minitransat650.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: