ARUBA HEINEKEN CATAMARAN REGATTA<br>Geen geldige race op derde dag

ARUBA - Op dinsdag 9 november 2004 kende de Aruba Heineken Catamaran Regatta geen geldige race. Bij zonsopgang was het bewolkt, regenachtig en windstil boven het Antilliaanse eiland. Tijdens de lunch nam de wind iets toe, waarna het zesde startschot van de week klonk. Het wedstrijdcomité kortte vervolgens de baan af, maar gebruikte de verkeerde procedure. Na drie protesten bleken de resultaten ongeldig.

Verwarring over afkorten baan
Na een rustige ochtend nam de zeewind toe tot zeven knopen. Organisator Edwin Lodder legde tijdens de briefing uit welke procedure gold voor het afkorten van de baan. Bij de gate zou de S-vlag verschijnen, waarna de deelnemers direct moesten finishen. Maar op het water gebeurde het omgekeerde; de S-vlag werd bij de bovenboei gezet. Er ontstond daardoor verwarring bij diverse teams. Volgens de ‘sailing instructions’ klopte de gebruikte methode wel, maar er was iets anders verteld. Richard Allen: "Het was onduidelijk. We waren met Mischa aan het racen. Na het signaal zetten wij de spinnaker om naar de gate te knallen. Halverwege realiseerden we ons dat we moesten finishen en moesten we tegen de wind in terug. Anderen voeren direct naar de lijn." Mischa Heemskerk reageerde verbeten: "Het was wel goed wat ze deden. Wij dienen daarom een protest in tegen alle tegenstanders, omdat iedereen de finish aan de verkeerde kant passeerde. Wij willen onze positie en voor de anderen een dsq." Eenmaal terug op het strand, discussieerden de zeilers druk tijdens de dagelijkse Heineken Happy Hour met bier, muziek en hapjes. Het onderwerp van gesprek was of de race wel of niet geldig moest zijn. Drie teams tekenden protest aan tegen het wedstrijdcomité en zij wonnen. De uitkomst was een ongeldig resultaat, vanwege een foutieve afkortprocedure.

Niet iedereen was blij met de uitspraak. Tornado-stuurman Huw Reynolds (GBR): "Eindelijk wonnen we! We hadden een goede start bij de boot. We gingen vrij snel overstag en kregen daar goede druk. De Ventilo’s haalden ons aan de wind in, maar onder spi gingen wij er overheen. Het was onze eerste overwinning, dus het is echt zonde dat die er uitgaat." Gerhard van Geest, bemanning bij Hans Breur op de Hobie Tiger, hoopte eveneens op een geldig resultaat: "We hadden een te vroege start, maar die hebben we ruimschoots goed gemaakt. We lagen vlak achter Gunnar, die op ons ging verdedigen. Het was een leuke race, maar ik denk dat we voor niets hebben gevaren."

VIP - Race
Na de Daimond International Race, kregen VIP’s de kans om aan een heuse zeilwedstrijd mee te doen. Uiteraard samen met een ervaren stuurman of -vrouw. Tien lokale sponsors en pers namen die uitdaging aan en voeren uit. De meeste waren wat onwennig, maar de sportieve strijd was er niet minder om. Karin Swiers van de Arubaanse krant Amigoe won samen met Gunnar Larsen. Swiers: "Ik had dit nog nooit gedaan, maar het was ontzettend leuk. Het leukste vond ik het stuk waarop we echt snelheid maakte en Gunnar in trapeze stond." Daarmee bedoelde de Nederlandse het spirak. Ricardo van de Aruba Tourism Authority eindigde met Sebbe Godefroid op de tweede plek, gevolgd door de Amerikaanse Julie Renfro van Aruba Today. De winnaars ontvingen een speciale, glazen medaille en er was natuurlijk champagne voor alle VIP’s.

Vanavond was het tijd voor een diner en feest met live muziek en een clinic met salsadansers. Alle deelnemers waren daarvoor welkom op de Pelican Pier voor het Holiday Inn hotel. Dan zijn de heupen in elk geval los voor de inhaalrace van morgen. Volgens de weersvoorspelling draait de wind naar het zuidwesten en neemt die toe tot kracht vier.

foto boven: Reynolds/Borders (GBR)

Fotografie: Ingrid Abery

Voor meer info, dagelijkse videobeelden en resultaten, surf naar www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: