ARUBA HEINEKEN CATAMARAN REGATTA:<br>Larsen/Pols uit de competitie

ARUBA - Op donderdag 11 november nam team Bouscholte/Van Wieren de leiding over in de Aruba Heineken Catamaran Regatta. De Nederlanders wonnen de enige dagrace, gevolgd door Ambtman/Heemskerk (NED) en Allen/Farren (GBR). Het F18-duo Larsen/Pols trok zich terug uit de competitie, vanwege structurele schade aan de loefromp. Door het onstabiele weer, was er twee keer uitstel en de langeafstandsrace kon uiteindelijk niet doorgaan.

Naar wolken speuren
Na enig uitstel klonk vanochtend om 11.00 uur het eerste startschot. De wind was op dat moment circa vier knopen sterk, maar nam tijdelijk toe tot kracht vier. Er stond nog steeds een flinke deining met af en toe rollers ertussen. De lucht zag er dreigend uit met donkere wolken. De teams Bouscholte/Van Wieren en Ambtman/Heemskerk waren lange tijd in duel met elkaar, op de voet gevolgd door Richard Allen en Simon Farren. Olympisch zeiler Mischa Heemskerk: "We hadden een goede start, maar we kozen voor de verkeerde kant van het veld. Ik had die wolk boven rechts niet gezien en wij zaten links. In het spinnakerrak gingen de anderen naar rechts en wij naar links, waar meer wind zat. Daardoor konden we van een dertiende naar een vijfde plek terugkomen. Aan de wind schoven we op naar de tweede plaats door rechts te blijven. We hebben vandaag geluk gehad!" Leo Ambtman vroeg Heemskerk met hem de Aruba Regatta te varen, nadat zijn bemanning zijn elleboog brak. Heemskerk: "Het is leuk om te zien hoe snel Leo leert. Hij heeft zeker talent en we hebben veel lol samen."

Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid hadden een slechte dag. Vlak na het bergen van de spi gingen ze om in de gate. Brouwer: "Dat gebeurt niet bij windkracht zes, maar wel bij een paar knopen! Nu ik met Mischa nabesproken heb, weet ik wat er fout ging. Ik loefde te langzaam op naar de boei." Ze eindigden als twintigste, maar behielden hun derde plek overall. Toen ze omgingen, konden Richard Allen en Simon Farren de Tornado nog maar net ontwijken. Ze gingen er voorbij en lagen toen derde. Allen: "Het waren rare condities. De wind nam eerst toe en daarna af tot nul, maar het was een leuke strijd." Alle Britse zeilers zijn deze week te herkennen aan de gekleurde gezichten. Met felroze zonnecrème maken ze de vreemdste creaties.

Pech voor Larsen/Pols
Nadat de eerste Tornado’s over de finish waren, viel de wind weg. Dit tot ergernis van de kleinere F18’s, die voor in het klassement meedraaien en nog niet binnen waren. Hoewel Gunnar Larsen en Xander Pols als vierde overall eindigden, trokken zij zich terug uit de competitie. Larsen: "Onze boot blijkt meer schade te hebben dan we gisteren na de aanvaring opmerkten. Toen ik vandaag de grootschoot aantrok, boog de boeg van de bakboordromp iets naar binnen. Het dek werd daardoor naar boven geduwd en vervolgens hadden wij weer een paar liter extra water. Dit is echt pech hebben!" De winnaars van vorig jaar staan nog tweede overall, maar zullen na morgen verder zakken in het klassement.

Vanmiddag zou de tweede start om vier uur zijn. De omstandigheden leken mee te zitten, totdat de horizon zwart kleurde. De wind nam snel toe tot kracht vijf bij slecht zicht, dus besloot het wedstrijdcomité iedereen terug te sturen. Intussen is het weer opgeklaard en maken de deelnemers zich op voor het strandfeest. Morgen is de laatste racedag van de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2004. Maar dankzij de dagelijkse, online video-updates, blijft de herinnering levendig.

De Aruba Heineken Catamaran Regatta wordt mede mogelijk gemaakt door o.a. Heineken, het Arubaans Toeristenbureau, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Does & Cadushi, KLM, TNG en Magic Marine.

Top vijf na 8 races en 2 keer aftrek:
1. Tornado / NED - Bouscholte / Van Wieren, 8 punten
2. Nacra F18 / NED - Larsen / Pols, 11 punten
3. Tornado / NED - Brouwer / Godefroid, 24 punten
4. Spitfire / GBR - Sproat / Burke, 28 punten
5. Tornado / GBR - Allen / Farren, 31 punten

Foto: Bouscholte/Van Wieren © Ingrid Abery

Voor meer info, dagelijkse videobeelden en resultaten, surf naar www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: