ARUBA HEINEKEN CATAMARAN REGATTA:<br>Bouscholte/Van Wieren wint

ARUBA - Op vrijdag 12 november won team Bouscholte/Van Wieren overtuigend de Aruba Heineken Catamaran Regatta 2004. Het behaalde opnieuw een overwinning in de laatste race, net voor de Hobie Tiger van Hans Breur en Gerhard van Geest. Hoewel ze niet meer in actie kwamen, eindigden Gunnar Larsen en Xander Pols toch nog op de tweede plaats overall, gevolgd door het debuterende Tornado-duo Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid.

Eerlijke winnaar
"We hebben deze week alle condities gehad en toch negen wedstrijden gevaren", zei een tevreden Hans Bouscholte na zijn overwinning. "We waren een beetje bang voor de lichte omstandigheden hier, vanwege de vele winddraaiingen. Als je die mist, kan het zomaar gebeuren dat je er niet meer tussenkomt. Maar gelukkig lukten het ons vandaag ook met moeilijk weer." De klassementsaanvoerders moesten een top zeven resultaat varen om Gunnar Larsen en Xander Pols voor te blijven. Bouscholte: "Het is jammer dat zij vandaag niet mee konden doen, maar ik ben blij dat het in elk geval een duidelijke uitslag is geworden." Het was hun eerste Aruba Regatta, maar Bouscholte en Van Wieren krijgen een ticket om volgend jaar terug te komen. Bouscholte: "Dat is leuk. Ik vind het belangrijk dat het niet alleen fun was, maar ook serieus zeilen op een hoog niveau."

Spannende finale
Na het startschot namen drie Zwitserse teams de leiding. Aubert/Favre bereikten als eerste de bovenboei, terwijl Bouscholte en Van Wieren als vijfde boot en tweede Tornado de spinnaker zetten. De Ventilo’s kozen voor de linkerkant en de Tornado’s voor rechts. Bouscholte/Van Wieren zeilden een sterk spirak en kwamen als nummer één bij de gate, gevolgd door Vaucher/Detrey (SUI) en Reynolds/Borders (GBR). Gedurende de volgende lus bouwden Bouscholte en Van Wieren hun voorsprong uit. Hans Breur en Gerhard van Geest kwamen echter dichterbij. Breur: "Onze start was tricky, want we werden boven de startboot geduwd. Daardoor moesten we nog een keer draaien. Er viel een klein gat, waardoor we de beste positie op de lijn hadden. In het tweede aan-de-windse rak konden we voorbij de twee ander Hobie Tigers. Toen werd het nog even spannend met Bouscholte, want hij ging richting de kust en moest vanwege een winddraaiing afvallen. Wij konden daarin oploeven, maar voor de wind liep hij weer uit. Bij de finish hebben we nog kostbare minuten laten liggen, doordat we de lijn net misten." Van Geest: "Echt jammer. Het was leuk geweest om een race te winnen." De Ventilo van de Zwitsers Schöntal en Blumenstein kwamen als tweede binnen, maar eindigden op rating als derde. Schöntal: "Vandaag waren echte Zwitserse condities: vlak water en zwakke wind. Dan doen we wel mee. Tegen het einde van de race werd ik wel zenuwachtig van die Hobie Tiger."

Moeizaam slot voor Brouwer / Godefroid
Carolijn Brouwer en Sebbe Godefroid beleefden een moeizaam slot van de Aruba Regatta 2004. Ze finishten als 34ste, maar konden toch hun podiumplaats vasthouden. Godefroid: "We hebben duidelijk nog niet veel begrepen van deze lichte condities. We vielen alleen maar meer terug." De twee olympische zeilers gebruikten deze regatta om de kater van Athene weg te spoelen. Brouwer: "Dat is zeker gelukt." Beiden willen ze weer een olympische campagne opstarten voor 2008. Godefroid: "Het is mogelijk dat we samen op de Tornado verder gaan. In maart willen we zekerheid hebben over welke boot en met wie. Ik wil graag iets nieuws proberen na veertien jaar in de Finn gezeild te hebben. Dan beleef je tenminste weer plezier aan het leren. Als dat betekent dat we dan minder kans op een medaille hebben, dan is dat maar zo. Maar als je ons een beetje kent, weet je dat we er toch voor gaan."

'Erg blij'
Stuurman Christopher Sproat bouwde met een grote glimlach zijn Spitfire af. Sproat: "We hadden veel geluk. We kwamen bijna als laatste bij de bovenboei, maar voor de wind zaten we in een windbaan die ons zo naar de gate bracht. We haalden ongeveer 75 procent van de vloot in. Daarna hebben we de winddraaiingen benut om nog een paar teams te pakken." Het tweetal werd zesde en eindigde op de vierde plek overall. Sproat: "Daar zijn we erg blij mee. Het enige minpunt van deze week is wat er met Stuart Gummer en Gillian Power is gebeurd. Stuart voer het hele seizoen zo sterk. Hij had hier zeker kunnen winnen."

Het was een eerlijke competitie met sterke, middelmatige en zwakke wind. Organisator Edwin Lodder: "Het beste team heeft gewonnen. Het evenement was weer geslaagd. Het niveau is gestegen, maar de meer recreatieve zeilers hadden het ook naar hun zin. Het experiment met dagelijkse video-updates op de website is goed gegaan, dus dat concept gaan we verder ontwikkelen voor 2005." Maar nu is het eerst tijd voor het afsluitende feest bij Moomba Beach.

De Aruba Heineken Catamaran Regatta wordt mede mogelijk gemaakt door Heineken, het Arubaans Toeristenbureau, Hapag Lloyd, Holiday Inn, Does & Cadushi, KLM, TNG en Magic Marine.

Finale top vijf:
1. Tornado / NED - Bouscholte / Van Wieren, 8 punten
2. Nacra F18 / NED - Larsen / Pols, 15 punten
3. Tornado / NED - Brouwer / Godefroid, 31 punten
4. Spitfire / GBR - Sproat / Burke, 34 punten
5. Hobie Tiger / NED - Breur / Van Geest, 37 punten

Foto: Bouscholte/Van Wieren © Ingrid Abery

Voor meer info, dagelijkse videobeelden en resultaten, surf naar www.arubaregatta.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: