VENDEE GLOBE:<br>Geen Doldrums gezien dit jaar

  • Author: entityone
    Date: do, 18/11/2004 - 19:56

De leiders varen sinds vannacht in het zuidelijk halfrond: Jean Le Cam was de eerste met zijn BONDUELLE, gevolgd door Vincent Riou op de PRB en Sebastien Josse met de VMI. Later volgden Roland Jourdain, Alex Thomson en sinds vanmiddag ook Mike Golding met ECOVER. De leiders hebben maar weinig oponthoud gekend in de Doldrums dit jaar en zeilen nu full speed westelijk, reachend of aan de wind rond het hogedrukgebied van St.-Helena.
De VMG op het instrumentenbord is even van geen tel meer: snelheid primeert, de ‘verloren mijlen’ maken ze later immers meer dan goed.

Achter deze kopgroep van 6 volgt een peloton van ongeveer negen boten dat bestaat uit een westelijke en een oostelijke groep. In het oosten varen de VM MATERIAUX, de SKANDIA en de HELLOMOTO. Zij dachten van een stukje af te snijden, maar het sterker wordend hoog van St.-Helena gaat daar serieus wat roet in het eten gooien door de zuidelijke poort te sluiten: resultaat: dit trio moet straks ‘alles west’ geven om aan de windstiltes te ontsnappen en zal bijgevolg heel wat plaatsen in de rangschikking kwijtspelen. Achter deze jongens vaart het staartgroepje -vijf boten sterk- dat zich opmaakt voor een iets langere doortocht van de Doldrums. Het zijn niet toevallig de oudste schepen van de vloot, waaronder de twee ‘vrouwenboten’ van Anne Liardet ROXY en de BENEFIC van minitransatster Karen Leibovici die beiden ‘voor het avontuur’ meedoen. Leibovici wil binnen vier jaar wel een gooi doen naar de eindoverwinning, zijn het dan met een iets nieuwere boot dan de oude ‘sigaar’ van Jean-Luc Van den Heede waar ze nu mee vaart.

Ook de eertse zeilen zijn nu afgeschreven, zij het meestal onvrijwillig: zo verloor ouderdomsdeken Patrice Carpentier op de VM MATERIAUX enkele dagen geleden al zijn grote gennaker, nu is hij ook zijn grote spi kwijt: het zeil draaide zich rond het voorstag en ondanks een tocht naar de top van de mast om de spival door te snijden, was de enige uitweg de spi finaal te laten gaan. Patrice Carpentier heeft nu de allergrootste moeite om vanuit een oostelijke positie bij de huidige lichte wind zich een weg westelijk te banen. Opmerkelijk is ook de degelijke wedstrijd van Amerikaan Bruce Schwab (de lieveling van Sailing Anarchy) die met zijn OCEAN PLANET in de staart van de middengroep vaart. Met een boot die bij het uitvaren van Les Sables nauwelijks vaarklaar was, is dat toch een prestatie. Zo is hij gisteren een volle dag bezig geweest met de bevestigingspunten van de reeflijnen op de giek vast te zetten, én nieuwe reeflijnen te steken. Maar ja, Amerikanen die gaan er steeds voor…

foto: Paradise By The Dashboard Light © Bonduelle Groupe

Klik op voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: