IJSPEGEL RACES:<br>Stevige wedstrijden op tweede IJspegelzondag 2004-2005

SCHEVENINGEN (NED) - Aan het einde van de week met een IJspegel in het vooruitzicht wordt door het comité al naar weervoorspellingen geluisterd. Voor zondag 31 oktober is het vooruitzicht redelijk consistent. Er gaat een N-NO wind waaien zo rond de 4 Beaufort.

Op zondag de 31e is het windweerbericht op het favoriete telefoonnummer erg wisselend. Het ene moment wordt er gesproken over de genoemde NO wind en een half uur later spreekt men over ZO 5. Is hier sprake van een verkeerd bandje of moeten we op zondag 31 oktober rekening houden met een 90 graden draaiende wind.

In ieder geval wordt er besloten de Noord in te gaan, wordt er uit geluisterd op 25 en gaat de Albatros voor anker als Kustwacht Oudorp spreekt van een stabiele NO stroming. Met een mooi uitzicht op Kurhaus en Pier gaat het comité aan de gang.

Er staat weinig wind en al behoorlijk wat stroom. De wind draait aanzienlijk echter met een bepaalde consistentie voor NO-O. De windsterkte zit tussen de 5 en 8 knopen. De boei ligt op 69,3 graden met een afstand van 1,1 nm. Om 11.00 uur is de eerste start.

De startvolgorde wordt bepaald en de snelste mogen de spits afbijten. Met 16 boten vertrekt de Tango groep voor 3 rondes naar de bovenboei. Het zijn geen spannende starts. De stroom is ten opzichte van de wind redelijk sterk. De X en EV blijven in de zak.

De Uniform groep, Viktor en Romeo gaan alle drie voor twee rondes. Het kost velen behoorlijk wat inspanning om de lijn te passeren. De Stampede besluit bij boei 3 een rondje te varen en trekt heel onfortuinlijk boei drie van zijn anker en drijft, met deze boei tegen de preekstoel, af richting haven.

De Mean Machine en Colors zittten al bij de bovenboei en op het startschip worden maatregelen genomen om de M te hijsen als boei 3 niet op zijn plaats zal liggen. Gelukkig lukt het Mario en bemanning om de boei aan de Stampede te ontfutselen en precies op tijd weer op zijn plek terug te leggen.

Als eersten melden zich daar de Colors en Mean Machine. Een bijzondere prestatie van de Colors, want de Mean Machine wordt door niemand minder gestuurd dan Sven Koster (Olympische deelname 2004 in de 470). Daarna heeft de Colors de Mean Machine ook niet meer terug gezien. De Delft Challenge volgt hen op de hielen samen met de Next en Split Image (vroegen zij geen overplaatsing aan naar een andere klasse?). Ook tussen de Subshine 4 en Rosetta onspint zich een hevige strijd. De Rosetta, die gestuurd wordt door de kersverse vader, (dochter Bobbie), Hans Horrevoets, heeft na de vorige wedstrijden nog wat goed te maken. Zij moeten bij de boei de Sunshine echter voor laten gaan. De Windveer en de Smooth komen samen met de Phoenix van de Uniform groep en Brainstorm om boei 3. De Brainstorm heeft veel problemen met het neer halen van haar spi en verliest door de stroom die naar de Zuid loopt heel veel plaatsen. De Maxime ligt verassend derde in tijd en wordt gevolgd door de Vrijheid. De Twister komt van de Viktor groep als eerste rond met achter zich de Shiran en Xenia. Daar tussen zit nog de Pax van de Uniform groep. De Gouden Ruiter vaart weer een fantastische race. Zij laten de rest van het veld het nakijken door ruim als eersten van groep Romeo boei 3 te ronden. De Rabobank vaart ook een mooie race en volgt als tweede rond de boei. Het kijken is altijd naar de Bolder. In tijd niet altijd de snelste maar is de gecorrigeerde tijd gedegen tegenstander van de Gouden Ruiter. De Woodpecker wordt ook met belangstelling gevolgd. Zij blijken de vloot in tijd bij te kunnen houden.

De Tango’s gaan voor een derde ronde. De Mean Machine komt als eerste, De Next en Colors volgen. Bij de boei ziet de Split Image een gaatje en zet de Next en Colors een plaatsje terug. Rosetta komt eerder dan de Sunshine. Om 12.14 is de finish van de eerste uit de Uniform groep. De Phoenix laat Vrijheid en Maxime achter zich. In gecorrigeerde tijd worden zij ook eerste gevolgd door de Esxcape, die fantastisch van zich liet horen.

De Mean Machine komt met donderend geweld naar beneden zetten en is met een tijd van 12.23 precies 1 uur en 23 minuten onderweg geweest om drie rondes met weinig wind en veel stroom te varen. In gecorrigeerde tijd moeten ze echter de Split Image en de Next voor laten gaan. Rosetta wordt vierde en de Sunshine moet genoegen nemen met een 6e plek.

In de Viktor groep komt de Twister als eerste over de lijn, gevolgd door de Shiran. In gecorrigeerde tijd is de Twister tweede en eist de de Shiran de eerste plek op in race 3 van deze IJspegels.

De Gouden Ruiter laat de Bolder in gevaren en gecorrigeerde tijd achter zich. Is de Woodpecker 1 minuut eerder binnen dan de Mayra en kan de wedstrijdleider om 12.55 uur doorgaan met de procedure. De volgende start van de Tango is geplanned om 13.00 uur. De bovenboei is verlegd naar 29,8 graden en ligt op een afstand van 1,3 nm.

De wind is erg variabel en de eerste start van de Tango’s wordt een general recall. Bij de tweede start wordt de India gehesen en ligt door de draaiende wind het voordeel bij het startschip. Ook hier wederom een generall recall. Bij de derde start wordt de pin end flink opgetrokken. De Mean Machine ziet haar voordeel en neemt het risico van een stuurboord start vanaf de pinend. Bij de start om 13.20 uur gaan zij over stuurboord voor het veld langs. De wind is toe en de stroom is afgenomen. Het is geweldig zeilweer geworden!!

Bij de Uniforms zit het de Stampede niet mee. Zij gaan te vroeg en komen niet terug. Helaas wordt dat een OCS. De Uniforms gaan ook voor drie rondes.

Bij de start van de overige klassen vinden geen noemenswaardige gebeurtenissen plaats, zij het dat de Woodpecker bij het startschip mooi wegkomt en gelijk over stuurboord haar weg richting bovenboei inzet.

De Mean Machine komt weer als eerste naar beneden gevolgd door Karel, die met wat meer wind wat beter in zijn element komt. De Next en de Split Image volgen. De overige Mumms laten wat op zich wachten. Weliswaar zijn zij druk bezig met hun onderlinge strijd.

De Uniforms worden aangevoerd door Grace O’Malley, gevolgd door de Happy en de Cisne. De Cisne vaart een goede race. Zij weet haar plek te behouden en wordt tenslotte eerste in gecorrigeerde tijd.

De Twister komt weer als eerste van groep drie gevolgd door Xenia en Aquis Granus bij boei 3. Bij de finish blijkt de Twister te hebben gewonnen van Xenia en Shiran. De En Passent heeft wat problemen met zijn grootzeil en komt 19 minuten later dan de winnaar over de finishlijn.

Bij de Romeo groep wint wederom de Gouden Ruiter, wordt Obesession tweede, Lucifer derde en moet de Bolder genoegen nemen met een vierde plaats. De Woodpecker komt 21 minuten later dan de Twister over de finsihlijn, maar blijft daarbij boven de Mayra, die de hekkensluiter in gecorrigeerde tijd is in deze klasse.

Bij de Tango’s wint de Mean Machine, en laat de eerst volgende Mumm de Delft Challenge twee minuten achter zich. Eindigt de Split Image als tweede, wordt de Sunshine drie, gevolgd door Rosetta die vierde wordt. Als laatste komt binnen de Smooth die 7 minuten meer nodig heeft voor de baan dan de Mean Machine.

De laatste van de Uniform is de Pax die 20 minuten later finisht dan de Cisne. Om 15.17 uur is iedereen binnen en kan het anker op om naar de haven terug te varen.

In het clubhuis is het druk en warm. Een ieder oogt vermoeid maar voldaan van een dagje stevig zeilen op de Noordzee voor de kust van Scheveningen.

Ijspegel races 2004-2005IJspegel Races

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: