VENDEE GLOBE:<br>Le Cam slaat (weer) een slag

  • Author: entityone
    Date: ma, 22/11/2004 - 20:56

Fransman Jean Le Cam met BONDUELLE is er de afgelopen nacht in geslaagd om zijn directe achtervolgers een enorm pak voor hun broek te geven. Hij heeft het geluk gehad (maar dat moet je wel afdwingen natuurlijk) dat hij door zijn koppositie in een smalle doorgang zit tussen het hoog van Sint-Helena enerzijds en een uitdovende depressie onder de Braziliaanse kust. Achter hem sluit de deur meer en meer, zodat achtereenvolgens Riou, Jourdain, Josse, Golding en Thomson in steeds zwakker wordende windgebieden terecht komen. Gisteren bijvoorbeeld telde Mike Golding nog slechts 80 mijl achterstand, maar dat was deze middag al tot 185 mijl opgelopen. "It’s a case of the rich getting richer", weet Golding: ik vaar de ECOVER op het snelst van haar capaciteiten met deze wind, maar zelfs dan nog vaart iedereen voor mij sneller, gewoon omdat ze steeds meer wind hebben. Mike, en de anderen met hem, kunnen enkel de schade beperken, want de kans is groot dat de BONDUELLE met deze slag een pak vóór de achtervolgers bij de 30ste breedtegraad aankomt en daar nog net een depressie met sterke westenwind kan meepikken. En dan is, behoudens schade, de vogel gevlogen, minstens tot bij kaap Goede Hoop.

Achter Golding en Thomson -de nummers 5 en 6 in de rangschikking- gaapt er inmiddels een gat van 200 mijl met de tweede groep, al een tijdje aangevoerd door VIRBAC, TEMENOS en sinds kort ook de UUDS van Hervé Laurent, maar ook zij weten dat ze in heel andere windpatronen zeilen dan de koplopers en dat het nog moeilijk zal worden om terug te komen. Het hogedrukgebied zal in westelijke richting uitdeinen en de achtervolgers op zwakke wind trakteren. In deze groep houden drie boten (de PRO-FORM, de SKANDIA en de HELLOMOTO) nog steeds een meer oostelijke koers aan, wat hen dichter en dichter bij de kern van het hogedrukgebied brengt, en daar - dat is algemeen bekend- blijft maar weinig wind over. Tenzij..., je weet nooit natuurlijk. Sympathieke Bruce Schwab slaagt er met zijn OCEAN PLANET in om bij deze groep te blijven. Zijn a-typische Open 60 vaart tegen alle verwachtingen in een prima wedstrijd.

Weinig nieuws van de staartgroep, waar iedereen ondertussen over de evenaar is, op de Oostenrijkse rode lantaarn na: Norbert Sedlacek hoopt zijn BROTHER vannacht of morgen over ‘de linie’ te sturen.

foto's: Jean Le Cam aan boord van BONDUELLE © Benoît Stichelbaut / DPPI / Vendée Globe

Klik op voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: