RECORDS A GOGO<br>Het wordt druk in het zuiden deze winter

  • Author: entityone
    Date: ma, 29/11/2004 - 09:36

De 20 zeilers van de Vendée Globe zijn niet de enige die deze winter (eigenlijk is het daar beneden zomer…) met hun schepen de zuidelijke ijszeeën gaan bevaren op zoek naar eremetaal. Minstens drie solozeilers en met wat geluk een geoefende cata-bemanning zijn reeds op weg of schieten binnenkort uit de startblokken.

Charles Hedrich & OBJECTIF 3
Deze sympathieke Fransman wil op korte termijn drie sportieve doelen realiseren: Parijs-Dakar met een moto (hij werd 6de in 2003), de Vendée Globe (daar wou hij nu aan meedoen) en de beklimming van de Everest (gepland voor 2005). Voor de Vendée Globe huurde hij de GARTMORE van Josh Hall, en kwalificeerde zich met The Transat voor de Vendée Globe. Meningsverschillen met de eigenaar van de boot (wou zijn schuit terug nadat een huursom niet betaald was) noopten Charles Hedrich ertoe om zich 18 dagen voor de start van de Vendée Globe terug te trekken. Grote consternatie bij d ezeilers toen de schipepr van de OBJECTIF 3 liet weten dat hij reeds vertrokken was en voor de vloot uitzeilde. De OBJECTIF 3 zeilt nu ter hoogte van Kaapstad en de schipper maakt het goed.

ALYE PARUSAFedor Konyukhov & ALYE PARUSA
Herinnert u zich deze Russische avonturier nog? In de vorige editie van de Vendée Globe was hij nog de nachtmerrie van organisator Philippe Jeantot, nu probeert hij het weer op zijn eentje. Rusland’s grootste naoorlogse avonturier (hij bereikte reeds zowel de Noord- als de Zuidpool en beklom de Everest)) kocht in Frankrijk een snelle 85-voeter van de tekentafel van Simonis-Voogd, vond een grote sponsor en vertrok op 24 november vanuit Falmouth, met als doel de tijd van Michel Desjoyeaux (93 dagen en nog iets) te verbeteren.
Zijn exploten kan je volgen op zijn site http://www.konyukhov.ru

Ellen Mc ArthurEllen natuurlijk!!
Jaja, want sinds zaterdagochtend is ook zij op weg naar het zuiden, aan boord van haar 23 meter lange CASTORAMA-B&Q. Zij viseert niet zozeer de tijd van Desjoyeaux, maar veeleer het recente record van Francis Joyon die zich begin dit jaar na 72 dagen en 22 uur varen de snelste solozeiler rond de wereld mag noemen. Deze publiekslieveling liet vorige winter haar trimaran bouwen in Nieuw-Zeeland, zeilde hem eigenhandig naar de VS met het oog op een Atlantische recordpoging die ze op een haar na miste. Daarna trok ze met haar boot weer richting werf (in het Franse Lorient) voor een lijst verbeteringen. Nu is het dus weer tijd voor grootse dingen. Kleine Ellen en haar grote boot zijn te volgen via de website http://www.teamellen.com

En niet te vergeten: de ORANGE…
Bruno Peyron en zijn bemanning probeerden het dit voorjaar al eens, maar moesten toen wegens materiaalpech opgeven. Het reserveprogramma voorzag ondermeer in een Atlantische recordpoging (nipt niet gehaald) en een Mediterraans record (dat ze con brio op zak staken). De ORANGE ligt momenteel nog in Lorient (een veelbezochte werf daar…) voor onderhoud, maar vanaf midden december zullen Bruno Peyron & crew stand-by liggen voor een tweede poging om de Jules Verne-trofee in hun prijzenkast bij te zetten. De ORANGE kan je volgen via http:// www.catamaran-orange.com

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: