VENDÉ°E GLOBE:<br>Ze zijn vertrokken

  • Author: entityone
    Date: ma, 08/11/2004 - 15:44

Gisterenmiddag kon je op de Franse TV het rechtstreekse verslag volgen van de start van de 5de Vendée Globe. Een mooie start bij een vrij zwakke noordwestenwind: niemand te vroeg over de lijn, géén aanvaringen. De PRB van Fransman Vincent Riou was het snelst weg aan de startboei, waar duidelijk iets meer wind stond dan aan de kant van het startschip. In zijn kielzog volgden de verrassende Amerikaan Bruce Schwab met zijn ongestaagde carbonmast en Alex Thomson op de Hugo Boss. De Zwitser Dominique Wavre startte bij het midden van de lijn en kon lange tijd gelijke tred houden met de PRB. De rest van de favorieten startten bij het startschip, maar gezien daar minder wind was, en veel volk, ging het aan die kant beduidend minder snel. Favorieten zoals Mike Golding en Jean-Pierre Dick startten behoedzaam vanuit de tweede lijn, maar slaagden er toch in om één voor één de rest van het deelnemersveld in te halen.

De organisatoren hadden een 6 mijl lang kustparcours ingelast om het massaal opgekomen publiek (de website van de Vendée Globe had het over 300.000 toeschouwers) mee te laten genieten van het spektakel. Vanaf de startlijn in zee ging het richting kust, rond een boei bij Port Bourgenay, en vandaar hoog aan de wind langsheen het strand naar een merkteken voor Les Sables d’Olonne. Van daaruit ging het richting open zee, naar Kaap Finisterre.

De Virbac-Paprec Recyclage van JP Dick kwam als eerste bij het eerste merkteken aan, maar moest die plek aan het tweede merkteken weer afstaan aan de PRB, die iets te hoger wist te zeilen. De Ecover rondde de eerste boei slechts als 14de, maar slaagde er door hoger en sneller te zeilen dan de rest van de deelnemers in om het laatste merkteken als vijfde boot te ronden.

Deze nacht hebben de boten reeds een goede 150 mijl afgelegd en de snelste boten -en wedstrijdfavorieten- bezetten de eerste vijf plaatsen: PRB op kop, Virbac-Paprec, Sill-Veolia en Bonduelle op zijn hielen en de Ecover op 9 mijl. De vloot zeilt onder ideale omstandigheden (15 knopen noordenwind) tegen een gemiddelde snelheid van 10-12 knopen zuidwestwaarts. Oostenrijker Sedlacek op de Brother’ sluit de rangen op toch al meer dan 90 mijl van de leiders.

Mike Golding heeft gisterenavond rond negen uur een speciale fles champagne gekraakt: na acht uur zeilen in de Vendée Globe stond zijn mast nog steeds recht. Vier jaar geleden moest hij op dat tijdstip vleugellam terugkeren naar Les Sables om een nieuwe mast te plaatsen. Hij is toen een week later opnieuw gestart en werd uiteindelijk toch nog zevende. Daar wou hij wel iets op drinken… en wij met hem.

VENDÉ°E GLOBE 2004www.vendeeglobe.org foto’s © Gilles Martin-Raget

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: