VENDEE GLOBE:<br>Mailtje van Anne Liardet (ROXY)

  • Author: entityone
    Date: vr, 10/12/2004 - 19:32

"Oh! Wat een wonder, ik kan nog steeds mails versturen via de Mini M!!! Nochtans zou dat volgens de gediplomeerde informatica specialisten al twee dagen niet meer mogelijk zijn… mysterieuze communicaties…
"Wat ik jullie wilde vertellen, gisterenavond rond 9 uur GMT, was ik aan het twijfelen tussen gevogelte met pasta en curry en cantonese rijst. Buiten begon de wind van zich te doen spreken (ik had al twee reven en ROXY hield zich kranig). Plotseling een hels lawaai, onmiddellijk gevolgd door nog meer herrie. Dezelfde seconde nog wist ik dat de schoot van de solent-fok het begeven had. Geen tijd om een zeilvest aan te trekken, ik schiet naar buiten, analyseer de situatie en besluit dat de enige oplossing is om de fok weg te rollen. Ik stort me op de winch en begin te draaien (toch handig zo’n tegen schoot die in het water terecht komt en als rem fungeert: om de zaak deftig op te rollen is dit prima). Eénmaal ik de schoot weer hersteld had, zag ik dat het weer de lashing was die was losgeraakt."

Zij die het nog niet moesten weten: met een lashing maak je de schoot vast aan het schootoog (aan het einde van de schoot zit namelijk een oogsplits). De lashing is een dun touwtje dat vele malen door de beide ogen gaat en is op zijn minst even sterk is als de schoot zelf. "En die goede oude paalsteek dan?", hoor ik u al zeggen, wel dat is precies wat ik ook dacht, maar een lashing blijft nooit achter de babystag hangen bij het overstag gaan of achter de zijstagen wanneer ik de schoot aantrek.

"Kortom de lashing liet me in de steek en met deze weersomstandigheden wil ik geen risico’s nemen om de fok weer te ontrollen omdat ik niet weet of er niets scheelt met de lashing van de schoot die er nog wel aan hangt. Beeldt u zich in dat die ook losschiet, dan zit ik pas echt « in de dikke stwont » met een losgeslagen zeil: dat krijg ik niet meteen weer opgerold. Ik moet wachten op iets mildere condities om weer bij de schoothoek te kunnen en de tweede schoot er weer aan te breien…"

"Moraal van het verhaal : ik vaar nu met dubbel gereefd grootzeil en stormfok, zodat ik eigenlijk wat weinig zeil heb staan en niet zo diep kan varen als ik wil. Als ik er één reef zou uithalen, dan verliest ROXY het evenwicht en zal dan eens ziggen en wat later wat zaggen… niet goed! Zo, kleine kopbrekens en andere dagelijkse zorgen aan boord van de ROXY. Zolang het dat maar is… dan is het leven mooi!!!"

"Van mooi leven gesproken : sinds de start sliep ik in mijn slaapzak ‘voor mild klimaat’. Gisterenavond heb ik één van de twee slaapzakken in gebruik genomen die mijn co-sponsor Andaska me schonk. Deze slaapzakken zijn comfortabel tot -38°C (ik hoop dat ik niet de kans zal krijgen om dat uit te testen). Moet ik u nog vertellen hoe blij ik ermee ben? Het enige probleem zal zijn om eruit te geraken wanneer ik aan dek moet bij 0° en ik weet dat de bakken buiswater gegarandeerd mijn gezicht opzoeken…"

"Ondertussen profiteert Benoît, mijn Benoît (Parnadeau, zeilt de Vendée Globe mee met MAX HAVELAAR), ervan om wat extra mijlen goed te maken. Want de wind moet absoluut wat aantrekken ofwel verder afzwakken want ik zit nu zoals ik dat noem ‘met mijn g..t tussen twee stoelen’. Tegelijkertijd is het wel sympathiek zo behoudend varen. Karen (Leibovici) heeft Raphaël (Dinelli) en ik heb Benoît die me gezelschap houdt: hij is een leuke vent die ik in december vorig jaar leerde kennen tijdens de laatste Défi Atlantique waar we ons beiden wisten te kwalificeren voor de Vendée."

"Bon, ik laat u, ik ga één, twee, misschien drie, energy-bars als aperitief nemen (een beetje zoetigheid in deze -zogezegd- harde wereld) en daarna ga ik toch die cantonese rijst maken waarover ik het daarnet had… "

Ik groet jullie allen,

Anne

Anne Liardet is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Vroeger maakte ze deel uit van de Franse zeiltop, tot ze besloot om meer aandacht aan haar kroost te besteden. Nu haar kinderen opgegroeid zijn, is er weer tijd om te zeilen. Haar ROXY is de oude FLEURY MICHON van Philippe Poupon, die er in de eerste editie van de Vendée Globe mee kapseisde, waarna de boot zich niet meer zelf oprichtte. Loïck Peyron is hem toen uit die benarde positie gaan bevrijden. De ROXY heeft al aan alle Vendée Globes meegedaan en werd aan Anne geleend door de eigenaar, uit sympathie. Ze moet hem enkel heelhuids terugbrengen….

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: