KERSTRACE 2004:<br>Spookschip maakt brandhout van de 65 starters

COLIJNSPLAAT (NED) - Zaterdagochtend was het dan weer zo ver, de jaarlijkse kermiskoers onder zeilwedstrijden, de kerstrace.
Afgelopen week heeft Kees van de Vaart voor de 70 ingeschreven schepen een starttijd uitgerekend voor traditionele kerstrace start.
Het aantal schepen wat aan uiteindelijk aan de start kwam was 65, enkele schippers met bemanning kwamen niet opdagen met of zonder berichtgeving.

Tijdens de briefing onder het genot van een haring en bijbehorende versnapering werd om 11 uur in de Yachtclub van Colijnsplaat bekend gemaakt dat de start een uur werd uitgesteld, omdat er nagenoeg geen wind was.
De weersverwachting was koud, 3 graden, mist, windkracht zuid 1 tot 2 en dat er later op de dag meer wind zou komen.

Toen om 13.00 uur de eerste boot van start ging was de wind nog lang niet toegenomen en was daarbij zeer veranderlijk.
De "langzamere" schepen hadden veel last van het rijzende water, omdat de start tegen de stroom in was.

Maar als allereerste was JANTJE UUT DE KACHEL een j-24 met 80 % vrouwelijke bemanning aan boord, bij het keer punt op de voet gevolgd door het grote veld met schepen, wat tijdens de start te maken had gekregen met allerlei windshifts en volledig geparkeerd lag voor de haven van Colijnsplaat. Van de wal gezien een prachtig schouwspel met 64 prachtig gekleurde spinakers. Eén boot had geen spinaker, de SPLINTER en moest de strijd staken omdat ze alleen maar achteruit gingen.

Om half vier werd er beslist om de baan in te korten omdat het anders wel heel laat zou worden voor dat iedereen binnen was, zeker met de snel invallende duisternis.

Als een van de eerste kwam uit de mist opdoemen het SPOOKSCHIP (11Metre OD) van Jan van Hemeldonck uit Selem (belgie) die de snel naderende XANADU (First 36.7) van Lennard van Oeveren uit Goes en de CHECKMATE 3 (BH 41) van Peter de Ridder uit Gorkum toch voor kon blijven en zo de overwinning van de 14de kerstrace veilig kon stellen.

14 schepen konden de finish niet halen om verschillende redenen, waaronder de STORTEMELK (X43) die vlak na de start al aan de grond liep, velen die opgaven wegens de invallende duisternis en gebrek aan wind in de volle ebstroom op de terugweg.

Voor alle deelnemers stond na de finish de warme gluwein klaar.

Volgend jaar beter en dan op zaterdag 17 december 2005 de 15de Kerstrace.

foto's © Jantje Uut De Kachel

Kerstrace 2004

Uitslag Kertsrace 2004

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: