UIT DE KUIP:<br>Laatste IJspegels in 2004 vanop het Startschip ALBATROS

Om negen uur ’s morgens vertrekt de Albatros uit de haven van Scheveningen. De laatste IJspegels van het jaar 2004 staan op het programma. Met een oostenwind is de zee vlak. Veel meeuwen volgen de Albatros. Volgens de schipper zit de Noordzee vol met haring en sardines en ligt er bij Petten een dode haai op het strand. Met deze informatie gaan we 2 mijl ten noorden van de haven voor anker.

Het weerbericht van afgelopen vrijdag voor zondag 12 december was windstil weer met hardnekkige mist. Het zicht op deze zondag is echter redelijk. Over het strand hangt een nevel en de zee kleurt hier en daar geel door de opkomende zich weliswaar verschuilende zon.

Post Oudorp geeft om half tien het weerbericht. De actuele waarneming spreekt over Oost 5 en een golfhoogte bij de Ooster van 45 cm. Er zit een hoge druk gebied boven Centraal Europa dat zich uitstrekt over Nederland. Windverwachting Oost 2 - 3. Zicht matig tot slecht.

De bovenboei mag erin. Onze boeien jongens Arjan en Mario zijn vervangen door Jord en Jorg. Met de veel langzamere rescue van de Jachtclub leggen zij met hulp van de GPS van de Elan de bovenboei op 115 graden en afstand 1,3 nm.

Aan dek worden de taken verdeeld. Kim is afwezig en wordt vervangen door Monique. Hans Jurray, die ook een kijkje komt nemen, neemt de taak van Monique op zich . Frans, de schutter, is geblesseerd en wordt vervangen door een kennis van Ton, die bij de schietvereniging zit. Zo zijn de taken weer verdeeld en kan het spektakel beginnen.

Om 11 uur is de eerste start van de Tango (geel) groep. Zij gaan voor drie rondes. De Delft Challenge, de Next en Mean Machine liggen dicht tegen de lijn. Rosetta komt vlak voor de start van boven de lijn aanzetten en maakt een dip start. Al met al gaat iedereen mooi weg. De Sunshine start iets later aan de kant van het startschip en maakt direct een stuurboord slag. De rest van het veld gaat over bakboord door. De Bierkaai en Woeste Willem zijn de echte hekkensluiters.

De stroom staat in Zuidelijk Westelijke richting en zal rond 13.00 uur om gaan. Het is rond springtij.

Om 11.05 uur is de start van de Uniform (blauw) groep. Ook zij mogen drie rondes gaan varen. Bij de pin end zitten de Cisne en de Vrijheid. De Vrijheid valt terug. De Brainstorm heeft zoveel ruimte op de startlijn dat zij 1 minuut voor de start een rondje op de startlijn kan draaien. Bij de start zelf zijn er geen onvolkomenheden. Jeanne dArc en Grace O’Malley zijn de laatste van de groep die de startlijn passeren.

Om 10 over elf starten de Viktors (oranje), gaat de Jutter als eerste over de lijn en is Gems wat aan de voorzichtige kant en komt als laatste in deze groep. De Viktors zijn weggestart voor 2 rondes.

Ook de Romeo’s ( groen ) gaan voor twee rondes. De Bolder durft zich het best te presenteren en ligt steeds boven de lijn. Zij maken samen met de Lucifer een mooie start. De Rabobank is waarschijnlijk wat laat uit de haven vertrokken want komt ver achter het veld aangestormd om toch nog met de wedstrijd mee te kunnen doen.

De wedstrijden zijn dan in volle gang. De kou speelt zijn onderschatte rol. Routinematige handelingen worden langzamer uitgevoerd, alertheid neemt af. Bij de benedenboei verspelen veel deelnemers hun mooie posities door het te laat strijken van hun spi en worden veel spi’s te water gelaten. De stroom is meedogenloos, laat niet met zich spotten en neemt een ieder, die er niet op bedacht is, mee tot ver voorbij de benedenboei. Maar de strijd blijft verbeten. Een ieder speelt zijn eigen spel met eigen tegenstanders, voorin, in het midden of in de staart van het veld.

Bij de finish van de Tango komt Karel royaal als eerste over de lijn, maar blijkt toch in gecorrigeerde tijd het nodige te kort te komen. De Sunshine wint en zijn directe tegenstander Rosetta wordt derde. De Next komt op een mooie tweede plaats. De Mean Machine wint in het Mummen veld overtuigend. En de Smooth Operator laat Futuro en Windveer achter zich.

In de Uniform groep wint de Vrijheid weer in gezeilde tijd. Komt de Happy daar achteraan gevolgd door de Cisne. In gecorrigeerde tijd wordt de Escxape eerste, gevolgd door de Stampede die in gezeilde tijd 6 minuten meer nodig had dan de Vrijheid om over de finishlijn te komen. Jeanne d’Árc eindigt boven Brainstorm, Beluga en Maxime. Grace O’Malley heeft de wedstrijd gestaakt.

Bij de Viktor (oranje) is de Twister heer en meester zowel in gezeilde als gecorrigeerde tijd. Ook onder in het veld is er strijd gestreden en voert de Xenia de Gems, En Passant en Linea aan. De Histos studenten blazen hun eigen partij. Doordar zij in de Viktorgroep, in plaats van de Uniform groep, starten zit er niets anders op dan deze studenten ondanks al hun inspanningen en kou lijden in de einduitslag een dnc te geven.

De Obsession wint bij de Romeo groep overtuigend, gevolgd door de Intro die echter in gecorrigeerde tijd genoegen moet nemen met een vijfde plek De Bolder wordt tenslotte tweede en de Lucifer derde. De Woodpecker die toch het contact met de groep weet te behouden krijgt jammerlijk toch een dsq vanwege het niet ronden van boei drie bij de finish.

Dan is het toch weer even wachten op de tweede start van deze dag. De wind neemt een enorme draai en om nog een beetje kruisrak te behouden moet de bovenboei om naar 90 graden. Afstand wordt 1,2 mijl en om 13.00 uur gaan de Tangos’s weer van start om drie rondes te gaan varen. De stroom is nog net niet om en de Albatros gaat met zijn neus in de wind liggen.

Het wordt een mooie start bij de Tango’s. Bij de pin end zitten de Silicon, Next en Delfste Studenten. Bij het startschot passeert de Mean Machine op volle snelheid de startlijn en is voor het veld als eerste weg. Rosetta en Sunshine letten teveel op elkaar en starten pas als de kopgroep al weg is.

De Uniforms doen ook hun best om goed te starten. De Mojo met Gert Jan Poortman aan boord maakt een mooie start samen met de Phoenix. Bij de Viktor ligt de White Spirit een halve minuut voor de start al over de lijn en valt niet terug. Zij krijgen de X-vlag en moeten terug. Bij de Romeo’s gaat de Bolder te vroeg, krijgt de X-vlag en komt terug. De Maya is hier de hekkensluiter.

De temperatuur is iets gestegen, de bewegingen aan boord gaan wat soepeler en de stroom speelt amper nog een rol.

Bij de Tango’s komt Karel weer als eerste rond gevolgd door de Colors , de Triple P en dan de Mean Machine. Tijdens de race worden de kaarten nog eens geschud. Komt Karel de tweede keer rond met een bemanningslid in de mast en worden ze door de kop van het veld voorbij gevaren. De finish is een reachend feest. Veel herrie en prachtige taferelen. De Mean Machine wint de tweede race in zeiltijd en gecorrigeerde tijd.

Bij de Uniform groep is het stuivertje wisselen. De Stampede wint in gecorrigeerde tijd van de Escxape. De Cisne heeft een protest tegen de Phoenix over regel 18 dat op de kant resulteert in een dsq voor de laatst genoemde boot.

De Twister blijft deze dag heer en meester in de Romeo groep en eindigt wederom als eerste. In gezeilde tijd zijn de Histos studenten derde, maar helaas worden zij niet gekwalificeerd door het starten in de verkeerde groep. In ieder geval toch een paar trainingsrondjes gedraaid op deze weliswaar grijze, gure maar prachtige zeildag op zondag 12 december 2004.

Bij de Romeo laat de Gouden Ruiter weer van zich horen en wint deze race gevolgd door de Bolder en Lucifer. Om 7 minuten over half drie komt de Rabobank als laatste over de streep. De wedstrijden zitten er weer op. De Albatros gaat anker op en vaart weer terug naar de haven van Scheveningen. In het clubhuis is het een drukte van belang. De warmte is weldadig en het bier vloeit overvloedig. 2004 zit erop!

Het team van de Albatros wenst u allen prettige kerstdagen en een geweldig zeilseizoen in 2005 toe.

foto's © Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: