VENDEE GLOBE:<br>Een bericht van Nick Moloney (SKANDIA)

  • Author: entityone
    Date: do, 16/12/2004 - 10:39

Gaat u eerst rustig zitten…

Het was zo zalig zeilen de laatste 12 uur in vergelijking met de voorgaande dertig. Ik heb me dikwijls afgevraagd hoe het toch kwam dat ik in deze positie verzeild ben geraakt. Ik had dat echt niet verwacht. De wind is vrij snel aangewakkerd tot 45 knopen, en met drie reven en de kleine fok vond ik het wel leuk in het begin. Totdat het verkeerd begon te lopen…

Ik ben al meer in zwaar weer terecht gekomen -ik heb er toch al aardig wat zeemijlen opzitten- maar nooit, echt nog nooit heb ik dit meegemaakt. De zee was enorm en ik had geen uitweg meer: normaal is er altijd wel een oplossing om aan het ergste te ontsnappen, om zeil te minderen en de boot op zo’n koers te houden om vooral toch niets te breken. Bij meer dan 65 knopen wind had ik nu enkel de stormfok bij staan, maar de golven bleven op de boot in beuken. Ik overdrijf niet maar de brekers waren als muren van water en waren zeker 7 meter hoog.

Toen besefte ik dat het ernstig was: ik heb één voor één mijn familieleden opgebeld om afscheid te nemen: ik was er zeker van dat ik de hoogste prijs zou betalen. Ik vroeg me af hoe het met me af zou lopen, ik wist bijna zeker dat mijn tijd gekomen was. Ik wist niet meer wat te doen. De golven braken langs alle kanten en SKANDIA was hun speelbal. Ik was binnen toen een enorme golf met hels kabaal de boot omver wierp. Heel snel draaide de boot op z’n kop. Ik dacht dat mijn laatste uur geslagen was. Alle elektronische apparatuur werd losgerukt, de klavieren, de computers, het kookstel,… alles vloog in het rond. Toen ze zich weer oprichtte viel alles weer op mij. Ik was groggy van de klap. Ik had mijn overlevingspak nog maar half aangetrokken.

Ik ben naar buiten gegaan: de boot maakte nog steeds 60 graden slagzij. Ik zei bij mezelf dat ik beter niet aan dek bleef wilde ik niet door een golf overboord gespoeld worden. Ik liet me terug naar binnen glijden en iets zei me dat de volgende golf voor mij bestemd was. Onwezenlijk…

Hoe ik me er doorheen geknokt heb ? Ik blijf zeggen dat ik al veel gevaren heb in mijn leven, maar toch: zoiets als dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik wil het vooral ook niet meer meemaken. Een stuk van mezelf wou niet liever dan opgeven. Ik heb al grote risico’s genomen in mijn leven en ik voelde dat ik deze keer erg diep in het rood zat. Maar toch, de Vendée Globe meezeilen is zo belangrijk voor me en deze ochtend is het dit laatste idee dat de bovenhand heeft. Ik besef wel dat ik een serieuze waarschuwing gekregen heb, en ik dacht ook dat door door te zetten, ik dit alles een ferme neus zette.

Vannacht is de wind gaan liggen: eindelijk kon ik in mijn kooi. Ik kreeg amper iets tussen de kiezen: zo gespannen was ik. Ik kon toch het eten niet vinden… En ik heb geslapen… Toen de zon opkwam wist ik dat we verder gingen. Er stond nog altijd een hoge zee, maar toch ben ik binnen beginnen opruimen: overal was er nat papier. Ik mat de schade op: het werd een lange lijst, maar al bij al valt het toch nog mee. Ik had zo goed voor mijn boot gezorgd, erover gewaakt dat niets stuk ging, en toch was één golf er bijna in geslaagd om alles teniet te doen. Ik heb de waterkoker teruggevonden onder de brandstoftank: er zat een handschoen in! De spizak die ik aan stuurboord vastgemaakt had, lag nu aan bakboord. Alles was door en door nat.

Ik kreeg het even heel moeilijk nadat ik een compleet doordrenkte en vernielde doos zag. Ik wist niet wat het was en dacht dat het mijn kerstcadeau was. Ik bleef voort opruimen en vond dan toch het echte kerstcadeau: ik was zo gelukkig! Nu ga ik proberen iets te eten te maken, maar daarvoor moet ik eerst het eten zien te vinden. Aan dek zijn de Argos-zender en een camera verdwenen, evenals de twee windmeters in de top van de mast. Ik ga proberen een reserve-windmeter achteraan de boot te plaatsen om de boordinstrumenten weer te laten werken, vooral de autopilot… En daarna zal ik wel zien hoe ik van SKANDIA weer een wedstrijdbak maak…

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: