VENDEE GLOBE:<br>SILL-VEOLIA uit de wedstrijd

  • Author: entityone
    Date: vr, 17/12/2004 - 17:14

"Ik heb het begrepen, het is voorbij : ik kan niet verder", vertelt Roland Jourdain deze ochtend aan de wedstrijdleider. De averij aan zijn boot dwingt hem uit te wijken naar Tasmanië, of Nieuw-Zeeland. "Het wordt met de minuut erger: de horizontale scheur aan de binnenkant van de romp aan bakboord van de kiel is nu ook zichtbaar vooraan en aan stuurboord. Onder druk van de hydraulische veren van de kiel spuwt de scheur hier en daar een zwart vocht uit, koolstof. Ik weet ‘begot’ niet waar dat gaat eindigen. Een teneergeslagen Roland Jourdain had wel de reflex om zijn vriend Jean Le Cam op te bellen en hem het verhaal te doen: de BONDUELLE is identiek aan de boot van Jourdain en beide boten varen rond met dezelfde kielconfiguratie. Onder volle ballast en sterk gereduceerd zeil glijdt de SILL-VEOLIA weg uit de wedstrijd.

Verderop in de vloot is het ook onrustig: twee depressies zijn er samengesmolten tot een stormpje met orkaankracht. Het traject van deze uit de kluiten gewassen depressie kruist het pad van Vendée Globe zeilers Carpentier en Seeten: de VM MATERIAUX EN DE ARCELOR scheuren momenteel voor top en taken bij 60-80 knopen wind. Op de ARCELOR heeft de schipper nog andere problemen: een immens pak algen zit klem rond de kiel; maar om dat er bij dit weer even af te halen, ho maar…

Klik op voor Franse of Engelse feedback

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: