IJSPEGEL RACE:<br>Het startschip Albatros doet verslag

SCHEVENINGEN (NED) - Een trog, boven de Doggersbank, die zich beweegt in ZO richting kan op de Noordzee bij Scheveningen zorgen voor afnemende en draaiende wind. Dit is het weerbericht voor zondag 28 november 2004. De Albatros vertrekt om 9.00 uur vanuit de haven en op de Noordzee staat een zuidelijke wind kracht 5.

Het startschip gaat voor anker 1,5 mijl ten westen van de zuidelijke pier. Het weer is grijs en het regent een beetje. De vlaggen staan strak en de wind komt uit de zuidhoek. De temperatuur is acceptabel, hoewel een ieder op de Albatros zich wel in warmtegoed heeft gestoken.

De bovenboei gaat in de richting van 205 graden en op een afstand van 1,3 zeemijl. Het is rond springtij. De stroom staat in ZW richting en maakt een kleine hoek met de startlijn. De startende boten moeten rekening houden met een meegaande beweging van de stroom als ze de startlijn passeren.

Om 11.00 uur worden de eerste starters weggeschoten. De boten van de Tango klasse (geel) liggen mooi verdeeld over de lijn. De Delft Challenge trekt de boten wat over de lijn, valt op tijd terug, maar verleidt de Sunshine echter om te vroeg te starten. De X-vlag volgt. Na twee minuten is deze weer neer en is het veld op weg naar de bovenboei.

Om 11.05 gaat de Uniform klasse acceptabel over de lijn. De Mojo is te vroeg en wordt teruggefloten. Dan is om 11.10 uur de Viktorklasse (oranje) aan de beurt. Ongeveer 30 seconden voor de start duikt de Gouden Ruiter ( Romeoklasse en groen) van boven de startlijn dwars door het startende veld door naar beneden om een positie te verkrijgen voor de volgende start van de groenen. De Gems probeert een plekje te vergaren naast het startschip, komt te dichtbij, vergeet daarbij zijn grootschoot te vieren en een aanvaring met de Albatros is onvermijdelijk (zie foto onderaan). Beide boten blijven drijven en de Gems vervolgt vervolgens, met een streep over de stuurboord romp en een bemanning met verhoogde hartslag, zijn baan.

De Romeo groep( groenen) starten om 11.15 uur. De Rabobank gaat te vroeg. Krijgt een X en moet terug keren. Dit kost de nodige moeite hoewel het ronden van de pinend niet nodig is omdat er met de P-vlag is gestart.

En dan wordt er vanaf het startschip gekeken hoe een ieder zijn rondjes draait.De Next meldt zich als eerste bij de benedenboei, gevolgd door Karel, Futuro en Mean Machine. De eerste van de blauwe groep is wederom de Vrijheid, gevolgd door de Mojo die zijn spi niet onder controle krijgt en langzaam langs het startschip schuift op weg naar Scheveningen. De Happy profiteert en schiet weer naar boven om voor de tweede keer de bovenboei te gaan ronden. De eerste uitvallers melden zich. De Phoenix heeft een ziek bemanningslid. De Mojo heeft iets aan zijn roer, de Bierkaai een scheurtje in zijn zeil.

Om 11.39 meldt zich de Xenia als eerste van de Viktor groep bij de benedenboei gevolgd door Aquis Granus, de Twister en de Studenten Histos. De eerste van de groenen is de Gouden Ruiter die er 32 minuten over doet om het eerste rondje te varen. Zij worden gevolgd door de Lucifer en de Bolder. De Rabobank die al niet zo goed weg kwam bij de start komt om 11.58 rond. Zij melden de Albatros naar Scheveningen terug te varen.

De Tango groep gaat voor drie rondes. Karel heeft de Next ingehaald en komt om 11.47 uur als eerste van de gelen voor de tweede keer bij de benedenboei. De Next ligt tweede en wordt gevolgd door de Triple P, met de Mean Machine als vierde.

De finishlijn ligt er ondertussen in en het comité maakt zich op voor de eerste finishers. De Vrijheid komt om 11.57 uur als eerste over de lijn, gevolgd door de Happy en de Beluga. De Stampede volgt als vierde in gezeilde tijd. Voor gecorrigeerde tijd wint echter de Stampede, wordt Happy tweede , de Cisne derde en volgt de Vrijheid op de vierde plaats.

Om 12.09 uur finisht de Xenia gevolgd door de Aquis, Histos, Twister en Shiran. De uiteindelijke winnaar in gecorrigeerde tijd wordt de Xenia.

Bij de Groenen vaart de Gouden Ruiter weer een gewonnen race. In gezeilde tijd en gecorrigeerde tijd worden zij 1 in de Romeoklasse. De Bolder moet de Lucifer voor laten gaan en zo krijgen wij in deze klasse een leuke strijd om de eerste plaats.

Bij de tweede start om 12.45 uur staat de stroom nog steeds grotendeels in de lengterichting van de startlijn. De wind gaat van Heavy naar Medium. De startlijn wordt wat verlegd, de bovenboei blijft op 205 en 1,3 nm. De Tango groep vertrekt weer probleemloos, zich mooi over de startlijn verdelend. Bij de Uniform groep trekt de Happy naar de pin end en gaat de Maxime tenslotte als eerste over de startlijn.

De Orion zit bij de Viktorgroep al veel te vroeg te hoog boven de startlijn. Gelukkig trekken zij de anderen startende boten niet met zich mee. Een X is echter onvermijdelijk en de Orion moet omkeren om op nieuw te gaan starten. De starters van de Romeogroep groeperen zich voornamelijk achter het startschip. Aanleiding voor het comité om de positie van de startlijn en pinend grondig te controleren. De lijn ligt er goed in en alleen de Gouden Ruiter profiteert hiervan en heeft een halve minuut voor de start alle ruimte om rondjes te draaien op de startlijn en kan ver voor de rest van het veld weg starten. De Bolder komt zeer traag op gang, maar laat bij de start de Isis nog achter zich. De Gouden Ruiter is dan al aan zijn overwinnigsrace begonnen.

Een ieder draait weer zijn rondjes. Bij de Mumms komt deze race de Colors goed uit de verf. De Mean Machine meldt zich af en moet terug naar de haven. De Sunshine zit voor Rosetta en Karel moet een aantal boten voor laten gaan. Bij de finish wint de Next in gezeilde tijd, maar de Sunshine wordt 1 in gecorrigeerde tijd. Als derde volgt de Colors die het Mumm veld aanvoert, gevolgd door de Delft Challenge en de Triple P.

De Vrijheid, Happy en Stampede voeren de Uniform groep aan. Maxime als eerste gestart komt als tiende in haar groep rond de benedenboei. Bij de finish blijkt de Stampede iedereen weer te hebben verslagen, wordt de Happy tweede en de Vrijheid derde. De beste starter van deze race behaalt een achtste plek.

Bij de Viktorgroep is de En Passent naar huis in verband met schade, komt de Twister met een ruime voorsprong over de finishlijn en wordt winnaar in haar groep. Zij wordt gevolgd door de Histos en Aquis. Deze laatste twee moeten echter in gecorrigeerde tijd de Shiran en Xenia voor laten gaan. Zo zijn de kaarten voor de oranje groep ook weer geschud.

De Gouden Ruiter kan zijn eerste plek niet meer ontgaan en wordt 1 in de Romeo groep. Met twee minuten achterstand volgt de Lucifer. En de Bolder die tenslotte derde wordt in de einduitslag moet 16 minuten toegeven op de winnaar de Gouden Ruiter. Tenslotte komen de Knoodle en Mayra om 14.39 als laatsten over de lijn.

Om 15.15 uur meert de Albatros af langs de kade. Op de wal worden er nog twee protesten afgehandeld. En doen om 17.00 uur Sint en Piet hun intrede in het clubhuis van de Jachtclub van Scheveningen. De prijsuitreiking is weer een feest, wordt er veel herrie gemaakt en gaat tenslotte een ieder zeer roezig huiswaarts.

Volgense het Gouden Ruiter Team probeert de Gems met een laffe poging het startschip te laten zinken en de wedstrijd te saboteren!

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: