VENDEE GLOBE:<br>Living in a shaker…

  • Author: entityone
    Date: di, 21/12/2004 - 12:54

De vier overgebleven leiders in de Vendée Globe hadden het nooit gedacht, maar toch zeilen ze nu onder Nieuw-Zeeland tegen een felle oostenwind in, hakkend in de golven, van de ene waterberg op weg naar de volgende, en zo voort, en zo voort… En dat op een route waar ze normaal gezien via de ene depressie naar de andere zouden kunnen surfen. Op het Kerstmenu van de ‘Leading Four’ staat geen kalkoengebraad, maar wel een gevriesdroogd zakje dat verorberd gaat worden onder 30° helling, in een hevig stampend schip. Want de tegenwind zou volgens de voorspellingen meer dan drie dagen kunnen aanhouden.

Na het uitvallen van grote favoriet SILL&VEOLIA (ligt inmiddels veilig afgemeerd in Hobart) heeft de BONDUELLE voorlopig de leiding overgenomen van de PRB, zij het met slechts een tiental mijl. Vanochtend lag de VMI nog steeds in 3de positie, maar daar zou tegen deze avond wel eens verandering in kunnen komen: Mike Golding weet dat hij met tegenwind over de snelste troeven beschikt, en speelt die kaart nu volop uit. Momenteel zeilt de ECOVER een pak sneller dan de drie boten voor haar (die overigens allen een slag noordwaarts aan het maken zijn): slechts zeven mijltjes scheiden de ECOVER nu nog van een podiumplaats.Mike was eerder deze week weer op grote achterstand gekomen toen hij voor een zoveelste keer meer vertrouwen had in zijn routeplanner en een slagje noordwaarts trok om boven de depressie waar de kopgroep nu in verzeilt geraakte, heen te zeilen. Zijn computerprogramma vertelde hem dat hij op die manier ‘in no time’ bij de twee eerste boten zou zijn. Spijtig voor Mike, maar de depressie verplaatste zich niet zoals de computer wou en in een mum van tijd lag hij weer 100 mijl achter op de VMI…

Nu de koplopers maar moeizaam voortgang maken, is het bij de achtervolgers alle hens aan dek geblazen om de verloren mijlen zo snel mogelijk in te halen. De TEMENOS, in vijfde positie, ligt ‘nog maar’ 850 mijl achter de ECOVER, de VIRBAC -zonder motor, zonder generator- scheurt momenteel tegen 15 knopen oostwaarts, op de hielen gezeten door de SKANDIA en de PRO-FORM, iets verderop volgen de ARCELOR, de VM MATERIAUX en de OCEAN PLANET.Achteraan in de vloot is Conrad Humphreys aan een helse inhaalrace bezig, na zijn gedwongen stop-over in een baaitje bij Kaapstad. Hij raast momenteel doorheen het pak ‘tragere’ deelnemers: gisteren en eergisteren was het de beurt aan de BENEFIC en AKENA, morgen staat de ROXY en Anne Liardet op het menu. En dat is een pak lekkerder dan het menu van de koplopers, geloof me…

foto: aan boord van HELLEMOTO © Conrad Humphreys

Vendée Globe

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: