Laatste trainingsweekend in de Yngling

MEDEMBLIK (NED) - Winterse omstandigheden maken het plezier niet minder. Onder gure weers- omstandigheden vond in Medemblik afgelopen weekend de laatste Ynglingtraining van dit jaar plaats. Zaterdag kwamen er een paar flinke buien over het IJsslemeer bij Medemblik zetten en zondag was het op z’n zacht gezegd fris op het water onder een aantrekkende noordenwind. Maar het enthousiasme van de zeilsters was er niet minder om. Ruim veertig zeilsters hebben afgelopen zeven weekenden de trainingen in de Yngling gevolgd. Voor ca. zestien van hen ligt een negendaagse trainingsstage op Palma in het verschiet.

Het Watersportverbond is op zoek naar talentvolle, daadkrachtige zeilsters die kunnen uitgroeien naar succesvolle Olympiërs. De driepersoons Yngling, de Olympische kielbootdischipline voor dames, staat hoog op de agenda van de bond. Bondscoach Jaap Zielhuis: ‘We denken dat we in deze klasse in China hoog kunnen scoren. We willen uiteindelijk acht zeilsters verdeeld over twee boten op voltijd basis op het water hebben in de Yngling. Daaruit moeten de drie beste zeilsters naar voren komen die ons land gaan vertegenwoordigen in 2008.’

Om tot de groep van beste zeilsters te komen, vonden in Medemblik afgelopen zeven weekenden trainingen plaats. Met ruim zestig zeilsters was contact over de training. Uiteindelijk namen er vierenveertig aan een of meerdere trainingen deel. De meest in het oog springende zeilsters krijgen een vervolg aangeboden tijdens een negendaagse trainingsstage in Palma. Uit die groep zal een aantal worden geselecteerd voor een voltijd traject in de Yngling, dat al vanaf 1 april van start gaat. De zeilsters die voor een trainingsstage voor Palma worden uitgenodigd, worden deze week door het Watersportverbond benaderd.

Voor degenen die de trainingen hebben gemist of die gewoonweg nog niet beschikbaar zijn om op voltijd basis te gaan zeilen, wordt een trainingsprogramma uitgewerkt. Vermoedelijk in het voorjaar worden de trainingen in de Yngling hervat en bestaan er opnieuw kansen voor zeilsters om door te groeien naar het hoogste niveau. Er liggen ruwe plannen om zeilsters de mogelijkheid te geven via een opleidingstraject deel te nemen aan bijvoorbeeld de Spa Regatta en het Open Nederlands kampioenschap Yngling. ‘Op die momenten bestaat de kans om je in de kijker te varen en te laten zien wat je kunt’, aldus Zielhuis. ‘We willen investeren in de beste zeilsters en met een goede structuur en doorgroeimogelijkheden, kunnen we in Nederland een gezonde competitie opbouwen die zal leiden tot hoog opgeleide, professionele medaillekandidaten.’

Voor meer informatie over dit project kun je een e-mail sturen aan: henneke.stavenuiter@watersportverbond.nl

Yngling Training

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: