SKANDIA en KONICA MINOLTA uit de Sydney Hobart

  • Author: Ice
    Date: di, 28/12/2004 - 11:57

TASMANIA - De supermaxi SKANDIA heeft noodgedwongen de race moeten verlaten wegens structurele problemen aan de kiel. De hydraulische ram die de kantelkiel bediende zat geblokkeerd, met als gevolg dat de kantelkiel in volledig stuurboord uitslag bleef staan, hierdoor maakte de 98 voet lange maxi enorme slagzij. Via een "Pan pan radio oproep hebben ze assistentie gevraagd.

De eigenaar, Grant Warrington, de verdediger van de 2003 Line Honeurs is teleurgesteld:
" It is a terrible blow to all of us to have to pull out of the race. We have sustained some irreparable damage to the keel and for safety reasons are unable to continue, nobody is hurt, we are under motor traveling at 7 knots in a NE direction and considering either going back to Eden (200 miles away) or sheltering in the lee of Flinders Island. At the moment these are our only options."

Ook het noodlot slaat toe voor zijn aartsrivaal KONICA MINOLTA, volgens de eigenaar Stewart Thwaites heeft een "gi-normous wave" de boot zoveel schade toegebracht aan het dek dat verder racen zinloos was.
"Just before 6.00am we barrelled off the top of a ‘gi-normous’ wave and crashed down the other side," said Thwaites this morning. "I was below deck when it happened. I heard the wave then I heard the foam crushing. It was all hands on deck. The helmsman was keeping the boat under control and trying to slow it down."

NICORETTE pakt Pole position
Zoals het spreekwoord zegt; 2 honden vechten om een been en de derde gaat ermee lopen.
Met nog minder dan 100 mijl te gaan racet NICORETTE van eigenaar Ludde Ingvall in zijn eerste race in een comfortabele positie richting Hobart. Het verschil met nr. 2 AAPT is nu zo’n slordige 45 mijl.
Deze 90 voet super maxi met een Nederlands accent werd getekend door onze noordervrienden Alexander Simonis en Maarten Voogd.

In de IRC Overall divisie ligt AERA (Kerr 55, ex Bribon) aan de leiding, gevolgd door NICORETTE en BRIDABELLA (Jutson 79)

54 jachten heb ondertussen de strijdbijl officieel neergelegd, de laatste in rij was YENDYS (Judel Vrolijk 52), gisteren nog in 8ste positie. Zij scheurden hun grootzeil.

Nog meer storm op komst
The Bureau of Meteorology heeft nieuwe stormwaarschuwingen uitgebracht voor het oostelijk en zuidoostelijke deel van Tasmanië. Er worden in de komende uren golven verwacht van 6 tot 9 meter.

Meer foto's en info:

www.rolexsydneyhobart.com
www.regattanews.com

foto's © Daniel Forster

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: