Een historische en emotionele overwinning voor de Britten tijdens de Rolex Sydney Hobart Yacht Race

HOBART - AERA wordt het 12de niet Australische zeiljacht dat deze klassieker wint. Zij is ook het 3de Britse zeiljacht dat in het 60 jaar bestaan van de Rolex Sydney Hobart Yacht Race op handicap wint. De eigenaar Nick Lykiardopulo mag nu mee in de prijzenkast, samen met de Britten John Immingworth die als kapitein won aan boord van de RANI (1945), en voormalig Britse premier Ted Heath die in 1968 won met de MORNING CLOUD.

AERA (Kerr 55) als overal winnaar op IRC handycap mag nu de gerenommeerde Tattersalls Trophy en het Rolex uurwerk tijdens de afsluitfeesten in ontvangst nemen. Tijdens dit publieke feest zullen ook de klassenwinnaars hun "Winner Burgees" (lees vlaggen) in ontvangst nemen.

Het laatste zeiljacht in de race is GILLEWA, 60 zeemijl ten zuiden van Gabo Island nu, met nog in totaal 334 zeemijl voor de boeg. 13 zeiljachten zullen het jaar 2005 ingaan op zee.

SKANDIA Total Loss

SKANDIA eigenaar Grant Wharington zei gisteren dat zijn onverzekerde 4 miljoen dollar super maxi jacht voor de schroot is en een compleet nieuw zeljacht laat bouwen tegen de 61ste Sydney Hobart race. De schade die SKANDIA tijdens het verliezen van haar kiel en het kapseizen heeft opgelopen is zo groot dat het niet verantwoord is om er ooit nog mee te racen. De mast die 700.000 dollar heeft gekost is in 4 stukken gebroken en haar grootzeil is rijp om er zeilzakken van te maken.

"We have to start from scratch again. She is trashed," zei Wharington. "It's a bloody, total mess. There are certainly some holes in her. We will
basically have to rebuild her from scratch, have to start afresh."

Provisional IRC Overall Standings
1. AERA (Kerr 55)
2. NICORETTE (Simonis Voogd)
3. ICHI BAN (Farr 52)
4. AAPT (Farr 52)
5. BRINDABELLA (Jutson 79)

Provisional Divisional Standings

IRC
Div. A: AERA (Kerr 55)
Div. B: LOKI (Swan 48)
Div. C: NIPS-N-TUX (IMX 40)
Div. D: WILD OATS (still racing)
Div. E: LOVE & WAR (still racing)

PHS
1. SERIOUSLY TEN (VOR 60)

Sydney 38
1. CHUTZPAH

Volvo 60
1. SERIOUSLY TEN (VOR 60)

Meer foto's en alle uitslagen:

www.rolexsydneyhobart.com
www.regattanews.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: