HOCKEYEN of ZEILEN?<p>5de Training Olympische Yngling

MEDEMBLIK (NED) - In de Yngling zijn voor het vijfde achtereen volgende weekend trainingen gehouden op het IJsselmeer bij Medemblik. Negen zeilsters namen aan de training deel en leerden in korte tijd alle posities in de Yngling kennen. Van het totaal aantal aanmeldingen voor de trainingen worden de beste zeilsters uitgenodigd om begin volgend jaar een negendaagse trainingsstage in het buitenland bij te wonen. Uiteindelijk zal worden gekeken welke zeilsters in aanmerking komen voor ondersteuning op hoog niveau om een Olympisch (voltijd) traject mogelijk te maken.

In het Ynglingproject wordt steeds vaker de vergelijking met een hockeyploeg getrokken. Bij hockey bestaat een rangorde in elftallen, waarbij de beste spelers in de hoogste teams spelen. Coaches bepalen welke spelers een basisplaats hebben en wie reservespelers zijn. Competitie en een duidelijke opleidingslijn zorgen voor een gezonde doorstroming van de beste spelers naar de hoogste elftallen en voor een sterke samenstelling van het eerste team. Automatisch worden aan de opgestelde spelers verwachtingen gekoppeld. De prestatie staat voorop, en om tot presteren te komen, wordt van de spelers een bepaalde instelling en inzet vereist. Het volgen van het trainingsprogramma is daar één van en hoe hoger je komt hoe meer er nodig is om op niveau te blijven.

In het zeilen is een dergelijke omgang met sporters niet gewoon. Wij denken in klassen, in teams, in vaste opstellingen. Dat het Watersportverbond steeds meer hecht aan de lijn om te investeren in de beste zeilers, komt concreet tot uiting in de Yngling. Eind december worden de namen bekend gemaakt van zeilsters die in aanmerking komen voor een of meer trainingsstages. Per april wordt bekend gemaakt wie in 2005 tot de kernploeg Yngling behoort. De Yngling is een van de klassen waarin een gouden medaille tijdens de Olympische Spelen in 2008 wordt beoogd. Acht zeilsters kunnen deel uitmaken van het Ynglingteam, waarin twee boten varen. De beste zeilsters zitten in het team en volgen een voltijd programma, aangestuurd door een vaste trainer/ coach.

Er staan vooralsnog nog twee weekenden gepland voor de Yngling in Medemblik. Het weekend van 11/12 en van 18/19 december. De bedoeling is dat de trainingen een vervolg krijgen, waarmee talentvolle zeilers de kans krijgen om zich steeds verder te ontwikkelen en zich uiteindelijk wellicht op te werken tot het eerste team. Geïnteresseerde zeilers kunnen zich te allen tijde melden bij het Watersportverbond middels een email aan henneke.stavenuiter@watersportverbond.nl.

foto: Janneke Hin doceert Diana Bogaards

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: