Phillipine Hobie Challenge 2004

Van 1 februari tot 8 februari is de 5e Phillipine Hobie Challenge 2004 gehouden voor Hobie 16 catamarans. Gelegenheidsduo Peter Manvis en Wybe Schuitema (NED) werden derde. De eerste plaats was voor de Australische wereldkampioen Aaron Worral en bemanning en de tweede plaats voor de Amerikaan Tony Stearns.

De serie wedstrijden van eiland tot eiland startte op het eiland Boracay en eindigde op een klein eilandje van de Palawan eilandengroep.

De eerste en de laatste dag waren inshore races met een apart klassement. De eigenlijke Challenge bestond uit vijf dagen offshore races met afstanden varierend van 24 tot 60 mijl. De PHC is in vijf jaar uitgegroeid van een onderonsje tussen plaatselijke Hobie 16 zeilers tot een internationaal evenement met 27 teams uit 15 landen.

De wind was de eerste drie dagen matig tot hard en de twee laatste dagen zwak. In de zwakke wind verloren Manvis en Schuitema een vrijwel zekere tweede plaats. Het Nederlandse duo Dennis Mansell/Jeroen Meier eindigden in de achterhoede maar onderscheidden zich in de tweede wedstrijd door anderhalf uur te wachten bij een ontmaste catamaran tot er redding kwam opdagen. Hiervoor zijn beiden onderscheiden. Een noemenswaardige prestatie werd verricht door Els van Bronckhorst. De Phillipijnse kampioen Balladares had na de derde dag geen bemanning en vroeg Els de open plaats in te nemen. Els, zonder enige ervaring, eindigde met Balladares op de 8ste plaats.

Overnachtingen tijdens de wedstrijd waren op de stranden van (vrijwel) onbewoonde eilanden. Zonder toilet en douche was slapen in tentjes voor sommige zeilers een grotere opgave dan het zeilen in de hoge golven. Geen elektra, geen telefoon, geen winkels alleen wat vissers in kleine prauwen en enkele vissersdorpen in een gebied dat vele malen groter is dan Nederland. Het was een adembenemend mooi gebied waar je weinig tot geen touristen tegen kwam maar ook niet gezellig kon eten of winkelen. Het evenement was niet alleen een uitdaging voor de zeilers maar zeker ook voor de organisatoren die met drie speedboten, drie grote kieljachten, twee grote motorboten, twee vracht banka’s (traditonele prauwen) en drie artsen de veiligheid, gezondheid, communicatie, vervoer van de wedstrijdorganisatie, journalisten, koks, volgers, eten en drinken en reserveonderdelen moeten regelen.

De locatie voor de 6e Hobie Challenge, in de derde week van 2005, is nog niet bekend. De verwachting is dat er maximaal 45 boten mee zullen mogen doen, dit jaar was het maximum vastgesteld op 30 boten.

Foto: Manvis/Schuitema tijdens de inshore serie (links, zeilnr. 104931)

Meer informatie te vinden op www.philhobie.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: