Weinig wind op 7e IJspegel

SCHEVENINGEN (NED) - Het weerbericht voor zondag 16 februari voorspelt wind van rond de 6 knopen, beginnend in het ZW later draaiend naar NW tot N. Het is doodtij. De stroom staat eerst in NO richting en zal rond half twee kenteren. Tijdens de ochtend sessie van de zeilcommissie wordt besloten om de Noord in te gaan om zo alle mogelijke windrichtingen de baas te kunnen zijn.

Rond half elf staat er zo'n 6 knopen wind en wordt de bovenboei op 260 graden gelegd op een afstand van ongeveer 1,1 nm. De bovenboei ligt zo'n 15 graden rechts van de wind om het effect van de vloedstroom te compenseren. De startlijn gaat erin en om 10.45 wordt de OW via de marifoon afgeteld. De IMS boten zullen het eerste vertrekken met drie lussen te gaan, de ORC A zal volgen met twee lussen met daarna de ORC B eveneens met twee lussen.

Bij de start van de IMS paraderen de Delftse Studenten steeds over de lijn, zit de Sunshine bij de pinend en knalt de Next tenslotte prachtig in het startschot met de Satori en Karel in haar kielzog.

De ORC A klasse verdeelt zich voor de start over de lijn en achter het startschip. De Twister, Xenia en Happy liggen het meest over of dreigend tegen de startlijn. De Orion komt vlak voor de start van ver boven de lijn nog even dippen. Bij de start zelf ligt alles keurig onder de lijn en gaat de Happy prachtig als eerste van start. De Orion heeft toch wat moeite met zijn manoeuvre, zij krijgt de vaart er niet gelijk meer in en moet vele boten voor laten gaan.

Bij de ORC B klasse is het waarnemen weer een makkie. De eerste boot over de startlijn is de Gouden Ruiter, maar dan is het al 2,5 minuten geleden dat het startschot heeft geklonken.

Bij de benedenboei zien we de Colors als eerste aankomen stormen, daarachter de Next, Satori en Delftse Studenten. De Sunshine had wat moeite met de spi, Daikin kon nog wat strakker om de boei, Futuro en Slilcon volgen en daarna Karel die de boei iets overzeilt.

Om 11.45 meldt de Haaks ( Xquistoo ) zich bij de benedenboei met ook wat spi problemen en een fok die wat sneller gehesen had kunnen worden. Zij worden op de hielen gezeten door de Bobsleigh en de Happy. Daarna komt de Vrijheid, Phoenix en Escxape. Gevolgd door de Stampede die met veel stampij de boei rondt.

De Gouden Ruiter komt in de ORC B klasse als eerste om 12.08 bij de benedenboei. De Colombine en de Harlekijn volgen. De Bolder passeert pas om 12.23. Later zal blijken dat in gecorrigeerde tijd de Bolder het zo slecht nog niet doet.

De wind wappert wat heen en weer, maar blijft gemiddeld in dezelfde hoek. De Colors heeft bij de tweede ronding van de benedenboei wat ruimte prijs moeten geven aan de Next. Het gevecht is in volle gang. De Satori volgt met de Delftse Studenten, die met een geleend grootzeiltje varen, op de hielen. De Futuro vertoont uitwijkend gedrag voor de Sunshine en de Jutter. De Daikin komt daar achteraan en zullen zij snel genoeg gevaren hebben om de concurrentie te verslaan?

De Haaks gaat finishen en blijkt later in tijd en gecorrigeerde tijd de snelste van de ORC A klasse te zijn. De Bobsleigh volgt maar in gecorrigeerde tijd wordt de Happy tweede.

Bij de finish zijn wij getuige van prachtige gijp manoeuvres en genieten wij met volle teugen van dit zeilgebeuren voor onze neus.

Bij De ORC B klasse finisht de Gouden Ruiter als eerste in tijd maar moet de Bolder en Jutter in gecorrigeerde tijd voor laten gaan.

Er wordt nog voor een tweede keer gestart met de bovenboei op 310 graden. De IMS klasse komt nog wel een keer rond de benedenboei, maar de rest blijft hangen vanwege het wegvallen van de wind. Als deze terug komt is hij zo'n 50 graden gekrompen en besluit de wedstrijdleider dat deze wedstrijd eruit moet en geeft met drie schoten en N over A aan dat een ieder havenwaarts kan keren.

Bij de prijsuitreiking worden we weer vergast met het cabaret van Frans en met een warm Scheveningen gevoel vertrekken wij rond half zes weer huiswaarts.

Meer info en uitslagen:
www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: