Lancering Ocean Sailing Academy op Boat Show (BEL)

GENT (BEL) - Ecover ging met Mike Golding de Britse schipper waarmee ze al vier jaar samenwerkt, in zee om een structureel steunprogramma voor talentvolle zeilers uit te werken. Dit programma van lezingen en contacten is bedoeld om jonge talenten op weg te helpen naar een professionele status in het hoogzeezeilen.

De Ecover Ocean Sailing Academy speelt in op de behoeften van een groep zeilers die, in het kielzog van Staf Versluys maar met een duidelijke achtergrond van sportmanagement, communicatie en organisatietechnieken betere prestaties willen neerzetten in de oceaanraces.

De eerste leden werd geselecteerd uit een lichting van 75 kandidaten. Enkel die zeilers met een degelijk zeil-CV en een maximale verplichting ten aanzien van het door henzelf omschreven project zijn weerhouden. In de meeste gevallen betekent dit een engagement in Open Class boten ( vnl. Open 40 voet), het Franse Figaro circuit en/of de Mini Transat, nu de Transat 650. Enkelen bezitten al een eigen competitieve boot.

Mick Bremans, de CEO van Ecover en Mike Golding presenteerden zowel de geselecteerde leden als het eerste gedeelte van het programma dat in de eerste fase tot 2005 doorloopt. 8 van de 12 kandidaten waren aanwezig. Frederic de Mesel (professioneel zeezeiler); Christopher Steen (student Hogere Zeevaartschool met single handed project); Pascal Demarets (Figaro zeilprogramma); Michel Lefebvre Jr. ( zeilmaker en Figaro AG2R programma); Peter Laureyssens (Transat 650 2005); Sebastien Goethals ( Transat 650 2007); Peter de Smedt (Transat 650 2003 - 2007 en Figaro programma); Ruben Donné ( single handend programma) ondertekenden het Clean Sea Charter dat de ecologische invalshoek van het programma benadrukt.

Ronny Nollet ( Open 40 voeter, Michel Kleinjans ( Open 40 voeter - Petit Bateau Race 2004) en de twee buitenlandse kandidaten Clemency Williams ( UK, Transat 650 2004) en Jules Bänffer (NED, Single handend programma) vergroten de groep.

De beste specialisten ter wereld worden aangetrokken om diverse cursussen te geven die elementaire kennis rond sportmanagement, sponsors vinden en houden, vakkundige communicatie met media en publiek, gezondheid en fysieke eigenschappen voor lange afstandszeilers, ontwikkelingen op het vlak van jachtenontwerp, zeilen en tuigages en voeding.

Module 1 start in mei en is gekoppeld aan de testrace in Calais voor de start van The Transat (de voormalige OSTAR). Mike Golding heeft het over project definitie en management. Liz Rushall, een professionele Britse consultant, zoomt in op sponsoring en Dr Claudio Stampi, medewerker aan de NASA programma’s, vouwt zijn kennis open over slaap en rusttechnieken in rond de klok prestaties.

De beroemde Britse oceaanzeiler en organisator van wereld en oceaanraces Chay Blyth feliciteerde de Ecover Ocean Sailing Academy met dit initiatief dat zich kenmerkt door dundeling van krachten en informatie.

Deelnemen aan het Ecover Ocean Sailing Programma kan nog steeds. Kandidaten kunnen hun Cv en project insturen, wat door een tem onder leiding van Mike Golding zal gescreend worden. Niet geselecteerde zeilers kunnen het programma op hun eigen kosten volgen.

Lexicon: de races en de formules

Transat 650: met bootjes van 6,50 meter lengte in de Open formule de oceaan over: La Rochelle, Lanzarote, Salvador de Bahia.

Figaro: circuit van in serie gebouwde Figaro klasse boten. Diverse wedstrijden voor teams, double handed en single handed. Voor de 2 persoonsbemanningen is de transat AG2R het summum, voor de één persoonsbemanningen is de driehoek Frankrijk, Engeland, Spanje, Frankrijk de absolute topuitdaging.

Zowel de Transat 650 als de Figaro zijn de aanloop naar het zwaardere werk: de open 50 en 60 voets klasse waarmee aan oceaanraces (The Transat) als rond de wereld races (Vendée Globe Challange) kan deelgenomen worden.

foto © Pit de Jonge, Ship to Shore

Meer informatie:
ecover.ocean.sailing.academy@skynet.be

Zie ook www.ecover.com en www.mikegolding.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: