Gewoon gekkigheid | KWS Schuttevaerrace

SNEEK (NED) - Hierbij nodigt de organisatie van de 23ste KWS Schuttevaerrace u graag uit voor deelname, een non-stop-wedstrijd voor jachten behorend tot de ORC- en IMS-klasse.
De race vindt dit jaar plaats op 3,4 & 5 juni op het Ijsselmeer en de Waddenzee. De wedstrijd is een bijzondere combinatie van zeilen, fietsen en hardlopen en stelt hoge eisen aan zeemanschap, doorzettingsvermogen en lichamelijke conditie.

Op de site www.schuttevaerrace.nl kunt u de aankondiging en het inschrijvingsformulier downloaden.

Gewoon gekkigheid

In 1983 heeft het Weekblad Schuttevaer het intiatief voor de race genomen in samenwerking met de Koninklijke Watersportvereniging Sneek. Begonnen als grap, met varen op IJsselmeer en Waddenzee gecombineerd met wedstrijden op de wal. Met zestien deelnemers begonnen en in 2003 waren dat er 63.

Achterliggende gedachte bij het opzetten van de Schuttevaerrace was de volgende.
De ongebruikelijke combinatie van zeilen, fietsen en lopen alsmede een groot aantal onzekere factoren zoals wind, stroom, tij, en wellicht, voor diep stekende jachten, tijdelijke onpasserbaarheid van delen van de route draagt bij aan onvoorspelbaarheid van de uitslag.

Dit zal voor veel sporters, naast het endurance karakter van de race, een extra stimulans zijn voor deelname. Bij een "normale" wedstrijd is de einduitslag immers in grote lijnen van te voren al bekend. Die filosofie is zo goed aangeslagen dat we ons al jaren mogen verheugen op een redelijk stabiel aantal deelnemende jachten en dat nog wel op door de weekse dagen!

In al die die 22 jaar is het reglement voortdurend aangescherpt en aangepast en is ook de filosofie regelmatig een punt van aandacht geweest waarbij opmerkingen en suggesties van deelnemers zijn meegewogen. Het organisatiecomité heeft echter zelden zwaar wegende argumenten gevonden om de filosfie en het tijdschema van de race ingrijpend te wijzigen. In de aankondiging/reglement van de race is deze achterliggende gedachte verder verduidelijkt en vastgelegd.

De KWS-Schuttevaerrace staat inmiddels bekend als een zware wedstrijd, bestaande uit een opmerkelijke combinatie van zeezeilen, fietsen en hardlopen. Voor sporters, die non-stop, dag en nacht, bijna 48 uur onafgebroken in touw zijn. Begonnen als een lolletje, nu een serieuze krachtmeting met topsporters in de gelederen.

foto: archief Schuttevaerrace

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: