EK Tornado | Zeilgoud na pechdag

LAS PALMAS - Zeilers Mitch Booth en Herbert Dercksen hebben na twee enerverende races de Europese titel in de Olympische Tornado-klasse veroverd. Het Nederlandse duo won de beslissende slotrace, terwijl hun Franse concurrenten Olivier Backes en Laurent Voiron met een negende plek het Europees kampioenschap uit handen gaven.

Met hun titel wonnen Booth en Dercksen bovendien het nationale selectiegevecht in de strijd om olympische deelname van Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk. Dat duo eindigde het EK als drieëntwintigste. Karsenbarg en Heemskerk kwamen op de laatste dag van het toernooi niet meer in actie door schouderproblemen bij Heemskerk. Zij gaan zich nu volledig richten op het WK in april.

Booth en Dercksen begonnen de laatste dag van het EK met een krappe voorsprong van drie punten op het Franse koppel Backes/ Voiron. Even leek het helemaal mis te gaan. Tien minuten voor de start van de eerste race scheurde het grootzeil van de Nederlandse catamaran. Dat moest vervangen worden. Door de sterke wind scheurde tijdens het verwisslen het fok. ,,We zeiden niets meer tegen elkaar'', vertelde Dercksen, ,,Het enige dat we konden doen was zo snel mogelijk doorwerken.'' Minuten later kon het duo eindelijk van start. Ze werden na een bizarre inhaalslag nog zevende, maar tot overmaat van ramp voor de Nederlanders wonnen Backes en Voiron de negende race. Door dat resultaat namen de Fransen de leiding in het klassement over.

Alles kwam aan op de slotrace waarin de Nederlanders vier punten goed moesten maken. ,,Het was één grote adrenalinerush'', verklaarde een uitzinnige Dercksen na afloop van de kampioensrace.

www.rcngc.com/europeo_04/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: