IJspegel 14 maart: 18,1 knopen op het log

SCHEVENINGEN (NED) - Omdat het de komende twee weken tentames zijn op de TU Delft, besloten we zaterdag niet te trainen en een ieder de broodnodige tijd aan z’n studie te laten besteden. Maar uiteraard werd er zondag wel IJspegel gevaren. Al heel de week stond er ZZW 6-7 bft. in de verwachting, en die bleek zondag ook uit te komen. Gelukkig maar: wij voeren sneller dan ooit: 18,1 knopen!

Omdat Christiaan nog geblesseerd was aan z’n rug, hadden we Erik-Jan De Ridder (Checkmate 3) mee. Hij komt waarschijnlijk ook ons team versterken tijdens de Tour de France. Dit gaf Chris wel de kans om een paar fantastische foto’s te maken vanaf het startschip.
Aan de start verwachtten we vijf Mumm 30’s, maar al snel bleek dat Van Uden niet van plan was om te varen. Van de resterende vier waren er voor de start opeens nog twee verdwenen, waardoor wij met de Colours overbleven.

Race I
Na de start gingen we redelijk gelijk op met de Colours. Wij kozen er echter voor om niet helemaal door te gaan naar de kust. Colours ging wel door richting strand, wat slechter uitpakte. Hiermee sloegen we in het eerste rak al snel een gat van 150 meter, waarna we ze helaas niet meer terugzagen. Omdat we alleen een medium masthead spinnaker (89 m2) hebben, en niet de kleinere fractional (65 m2), werd het voordewindse rak een ware sensatie. De spinnaker sloeg vol, en de boeg begroef zich in de eerste de beste golf, gelukkig kwam de boot omhoog en schoot door naar de 16 knopen. De gijp richting de benedewindse ton eindigde helaas in een broach, waarbij we gelukkig de spinnaker zonder schade wisten te strijken. Dit gebeurde eigenlijk heel gecontroleerd en zonder chaos, wel was daarna de boot een enorme puinhoop. Het rak werd vervolgd onder genua en grootzeil, zodoende was er voldoende tijd om op te ruimen. De volgende voordewindse rakken werden zonder verderre problemen onder spinnaker afgerond, waarbij die topsnelheid van 18,1 knopen werd geklokt; een nieuw Delft Challenge record!

Race II
De tweede race bleken er nog maar vier IMS boten te starten, de rest was al met een diversiteit aan problemen richting de haven vertrokken. Toch wisten we er ook met maar vier boten een erg spannenende start van te maken bij het startschip, waarbij iedereeen goed wegkwam. De wind was intussen toegenomen tot een constante 26 knopen (bijna 7 bft.). Aan de wind hadden we nu erg veel moeite om de resterende IMS boten bij te houden, die zijn dan ook wel bijna 2 meter langer dan wij.
Na wederom een half rak gespinnakerd te hebben, eindigde het helaas weer in een geforceerde drop, maar hier begonnen we al aardig handigheid in te krijgen, dus was er wederom ook geen schade. Het kruisrak, met de nog iets toegenomen wind, was weer een grote beukpartij tegen de korte onregelmatige golven in. Voor de wind besloten we het een keer iets rustiger aan de te doen en geen spinnaker te zetten, de snelheid bleef hierbij "maar" rond de 14 knopen steken. Omdat Daikin met spinnaker op z’n bek ging, kwamen we op hun spiegel uit bij de onderboei. Aan de wind wisten zij echter weer een stukje uit te lopen. Het laatste rak naar de finish begonnen we over stuurboord, waarna we gijpten en en alsnog de spinnaker hesen richting finish. De gijp, met spinnaker, net voor de finish was probleemloos, maar helaas raakten we vrijwel meteen daarna in een chinese gijp. Na de spinnaker gedropt te hebben finishten we alsnog. Deze manouvre had wel weer een hoge amusementswaarde voor het startschip. Uiteindelijk waren we vandaag twee keer vierde, en dus net buiten de prijzen, bleek bij de prijsuitreiking in de Jachtclub.

Het resultaat voor de mumm30 voor de 2e helft van de IJspegel ziet er als volgt uit:

Stand Jacht Race 6 Race 7 Race 8 Race 9 Race 10 Race 11 Punten
1 Colours 1 1 6 5 2 2 17
2 Delft Challenge raf 2 4 3 1 1 18
3 Silicon Theatre Science 2 3 1 1 dns dns 21
4 Aeolus dns dns 3 4 dns dns 35
5 Team Heiner dns dns 5 2 dns dns 35
6 Van Uden Logic dns dns 2 7 dns dns 37

Meer info IJspegel races en alle uistlagen:
www.ijspegel.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: