IJspegelen vanop Delft Challenge

SCHEVENINGEN (NED) - Na een week met te veel wind en een windstille zaterdag ochtend zag het weer er voor zondag 29 februari goed uit. Met een winterzonnetje en een noordelijke 10 knopen wind was het een ideale zeildag. Voor ons zeker, gezien we in totaal met zes Mumm 30’s voeren. In dat veld werden we derde.

Helaas bleek in de haven dat onze gelegenheids tacticus niet kwam opdagen. Zodoende moesten we met maar zes personen varen, wat qua gewicht niet erg ideaal is voor de Mumm. Maar ook zonder tacticus achterop was de eerste start goed; we vermeden de kluwen bij het pin end, die redelijk favoriet lag, en kwamen goed weg, links van het midden.

Ondanks onze oude zeilen (ons grootzeil is in 2001 nog als grondzeil gebruikt) konden we de andere Mumms goed bijhouden. Gedurende de hele race bleef het nek aan nek, waarbij de posities voordurend wisselden. Silicon Theatre won uiteindelijk de eerste race, kort gevolgd door Van Uden, Æolus en wij. Op de finish lijn was het verschil tussen ons drieën niet meer dan een paar meter.

Tegen het startschip geplakt
De tweede race begon met een slechte start. Voor de start werden we door de Colours tegen het startschip geplakt, terwijl we juist weer in de richting van de pin wilden. Hierdoor waren we wel op tijd, maar niet op de plek waar we wilden zijn. Vanaf de pin was de boventon namelijk bijna in een keer bezeild. Wederom waren de snelheid en hoogte best goed, en er volgde weer een hevig gevecht met de andere Mumms.

Er waren natuurlijk ook nog andere boten op de baan: zo kwamen we Havoc twee keer tegen bij de boventon. Een toepasselijke naam… De eerste keer scheelde het tien centimeter. De tweede keer probeerden ze binnendoor te kruipen! Daar hadden ze geen recht op, dus ging de deur op slot, waarna ze de boei raakten. Na protest van ons, besloten ze toch maar een strafrondje te draaien. Het laatste downwind rak hadden we twee lengtes voorsprong op Æolus, die we door een goede verdediging vast konden houden. Silicon en Team Heiner waren toen al gefinished, na een verkeerd ingeschatte layline waren we de aansluiting met hen bij de boventon verloren.

Uiteindelijk zag het dagresultaat voor de mumm30 er als volgt uit (in IMS waren we zevende)

Uitslag

Plaats Naam jacht Manche 1 Manche 2 Puntentotaal
1 Silicon Theatre Scenery 1 1 2
2 Team Heiner 5 2 7
3 Delft Challenge 4 3 7
4 Æolus 3 4 7
5 Van Uden Logic 2 dnf 9
6 Colours 6 5 11

Al met al een fantastische zeildag, met een ongeloofelijk competitief eenheidsklasse veld. We hopen dan ook over twee weken weer met zes Mumm 30’s te varen.

Meer info ijspegel races:
www.ijspegel.com

foto © North Sails België

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: