Recordpoging over de Noordzee 2de maal uitgesteld.

IJMUIDEN (NED) - De Goudse catamaran ligt klaar om de Noordzee over te steken naar Harwich. Hans Bouscholte en zijn bemanning stonden klaar om te vertrekken naar Engeland, maar door het slechte weer met strormachtige winden is de oversteek uitgesteld dit weekend. Als het weer opklaart wordt volgende week opnieuw een poging gewaagd. Inzet is het wereldrecord zeilen over de Noordzee, 7 uur en 59 minuten dat in bezit is van Jaap Kriele en Tim Klijn en werd gevestigd in 1998.

Het Team
Vier zeilers zullen zich aan de oversteek wagen, maar daarachter staat nog een supportteam van mensen die helpen bij de voorbereiding, de informatievoorziening, de logistiek, etc.
De recordjagers zijn: Hans Bouscholte, Piet van Nieuwenhuyzen, Dick Kampschreur & Ruurd van Wieren.

Het record
Het huidige record Engeland - Nederland staat op naam van Tim Klijn en Jaap Kriele. In 1998 hadden zij 7 uur en 59 minuten nodig om het traject Lowestoft - Zandvoort van bijna 200 kilometer op een windsurfboard af te leggen. Zij verbeterden daarmee het record dat sinds 1983 in handen was van de windsurfers Stephan van den Berg en John van de Starre. Zij deden er toen 8 uur en 8 minuten over. Hans Bouscholte en Peter de Smedt ondernamen in 2001 een poging om het record te breken. Ze vertrokken op de 5,7 meter lange oceaancatamaran Bravery, maar al snel stak er een westenstorm kracht acht op. Het duo had 12 uur en 25 minuten nodig om zich door de enorme golven een weg naar Nederland te banen.

Het doel
Het team vertrekt alleen als de omstandigheden optimaal zijn. Dat betekent een stabiele zuidwesten- of noordwestenwind, kracht vijf tot zes, en weinig golfslag. De streeftijd wordt 7 uur en 59 minuten. Daarvoor moet de gemiddelde snelheid boven de 13,6 knopen liggen.

De boot
Het team zal met de Sailing One 25 catamaran het bestaande record aanvallen. Deze open catamaran is 7,65 meter lang, 4,40 meter breed en steekt 1,20 meter diep. Speciaal voor deze uitdaging is er een stijvere mast van 12,5 meter op gezet. Het onderwaterschip is gladder gemaakt, de profielen van de roerbladen zijn iets veranderd en de boot is voorzien van nieuwe zeilen. Het grootzeil heeft een oppervlakte van 38 vierkante meter en de spinnaker 53. Dit alles moet de bootsnelheid flink vergroten.

De laatste stand van zaken voor vertrek, tijdens de oversteek en na afloop, is terug te vinden op www.bouscholte.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: