Basecamp (BEL) wint winterwedstrijden in Lorient

Om de twee weken worden in Lorient (FRA) winterwedstrijden voor verschillende klassen georganiseerd. Zowel zaterdag als zondag wordt er gezeild. De Mini en Figaro-klasse zeilen een "parcours côtier in de baai van Lorient en rond Ile de Groix. Ongeveer 10 mini’s zijn ingeschreven waaronder 5 Pogo2, dus identiek aan Basecamp.

Het weekend na de Belgian Boat Show brengt Peter Laureyssens (BEL) samen met Raph van Dessel (BEL) de boot naar Lorient. We vertrekken op donderdag met de bedoeling de boot vrijdag in het water te laten. Het is echter berekoud en voor het weekend worden windsnelheden tot 100 km/uur voorspeld. We besluiten dan maar om de boot op het droge te houden en het binnen twee weken nog eens te proberen.

Twee weken later gaat de boot dan toch in het water.
Het weer is nu heel wat beter en zaterdag wordt de eerste start gegeven bij 12-15 knopen wind. Ik zeil samen met Peter De Smet (BEL) en de zeilmaker van Delta Voiles.
De start is niet echt schitterend maar we komen toch eerste bij de bovenboei. De onderlinge posities wisselen nog even, maar bij het ronden van de laaste boei hebben we toch een voorsprong opgebouwd van 500 meter. Doordat we naar de verkeerde finish-boei zeilen, gaan de "locals" aan de haal met de overwinning. Dat zal ons niet meer overkomen! Volgende keer zetten we de boeien in de GPS.

Zondag ongeveer dezelfde wind. Ik zeil nu enkel met Peter De Smet. De start is al iets beter en na een lang kruisrak komen we als eerste aan bij de punt van Ile de Groix, op de voet gevolgd door 4 andere Pogo’s. Onze snelheid voor de wind om het eiland heen is echter iets sneller dan de andere boten zodat we een kloof slaan en deze niet meer prijsgeven tot aan de finish.

De laatste winterwedstrijden worden georganiseerd op 20-21 maart.
Op zaterdag wordt de wedstrijd afgelast wegens te veel wind.

Zondag gaat de wedstrijd wel door en wordt het startschot gegeven bij 25-30 knopen wind. Ook deze keer zeil ik samen met Peter. We komen als tweede aan bij de eerste boei, worden eerste op het volgende rak en zeilen daarna nog eens naar de verkeerde boei (dezelfde die we ook al 2 weken geleden gemist hebben!). Zo komen we in derde positie te liggen. Dit wordt ook onze positie bij de start van het laatse spi-rak. De wind is nu toegenomen tot 30-35 knopen wind en het rak naar de finish is een scherp spi-rak. Dit belooft spannend te worden !! We zetten de spi en gaan er vandoor met een snelheid van 15 knopen. De boot voor ons hebben we al snel te pakken. Het is nog 1 mijl naar de finish en de eerste boot heft nog en voorsprong van 200 meter. en de eerste boot loopt uit zijn roer in de flinke vlagen net onder kust. We scheuren hem voorbij en finishen uiteindelijk weer eerste met een voorsprong van 50 meter. Bij de prijsuitreiking krijgen de winnaars van elke klasse een fles Whiskey. Dat zal smaken!

Maandag brengen we de boot naar van Lorient naar La Trinité. Na iets meer dan 5 uur zeilen bereiken we de haven met een reef in de solent en twee reven in het grootzeil. Basecamp zal voor de rest van het seizoen in La Trinité liggen. Hier kan ik samen met de Franse mini’s trainen en het is een goede uitvalsbasis voor de start van de mini-wedstrijden.

Alle informatie over de komende wedstrijden en de voorbereidingen voor de Transat650 van 2005 vind je op de website: www.minitransat650.be of www.minitransat650.nl

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: