Ernst Steinmeier lanceert Mini Transat campagne

Na Sander Bakker eindelijk weer een Nederlander aan de start.
In je eentje op een zeilboot de Atlantische oceaan oversteken. Navigeren, eten en slapen op slechts een paar schommelende vierkante meters. Dieptepunten zelf verwerken, hoogtepunten alleen vieren. Vechtend tegen oververmoeidheid, levend op een dieet van gevriesdroogd voedsel.
Dit staat Ernst Steinmeier te wachten als hij in 2005 deelneemt aan de prestigieuze zeilwedstrijd Transat 6.50, beter bekent als de Mini Transat. Van La Rochelle in Frankrijk racet hij tegen 69 andere solozeilers via de Canarische Eilanden naar het Braziliaanse Bahia, 4500 mijl zuidwaarts.

Toen
Sinds 1977 wordt om de twee jaar de Transat 6.50 gevaren. Het van oorsprong Engelse initiatief was bedoeld als tegenhanger van de als maar duurdere en groter wordende Atlantische evenementen, zoals de Ostar. De missie was simpel: in een boot van maximaal 6,5 meter van Frankrijk naar het Caribische gebied zeilen. In het eerste jaar verschenen er 23 deelnemers aan de start, die toen nog in Plymouth plaats vond. De Franse regering verhinderde dat de race in Frankrijk zou beginnen, aangezien men niet verwachtte dat er ook maar één deelnemer veilig de overkant zou bereiken.

Nu
In de loop der jaren is de race uitgegroeid tot dé internationale kweekvijver voor oceaanzeilers. Grote namen als Michel Desjoyeaux, Ellen MacArthur, Yves Parlier en Jean Luc Van Den Heede hebben tijdens de Transat 6.50 een basis gelegd voor hun verdere racecarrière.
In hightech wedstrijdboten niet veel groter dan een bestelbus steken 70 zeilers de Atlantische Oceaan over. Zeiltechniek, doorzettingsvermogen, kennis van je boot en het weer en het kunnen omgaan met stress en vooral slaapgebrek zijn de factoren die de winnaars van de verliezers onderscheiden.
Door de passage door de onvoorspelbare doldrums, de zone rond de evenaar met dagenlange windstiltes onweersbuien en winddraaiingen, staat de race bovendien als zeer tactisch te boek. Na ruim een maand solo op de oceaan is er dan de finish, het weerzien met familie en vrienden, een warme douche en een gezonde maaltijd.

Doel
Om een goede klassering mogelijk te maken, moet allereerst de finishlijn worden gehaald, aan de andere kant van de oceaan. Dit is dan ook het hoofddoel van de campagne, dat vooral door een gedegen voorbereiding bewerkstelligd kan worden. Daarna pas ligt een top 10 klassering binnen bereik, al zal daar hard voor gevochten moeten worden. Bovendien is deze campagne gericht op het leggen van een stevige basis voor volgende zeilcampagnes, alleen of in teamverband.

Zeiler
Ernst Steinmeier (27) is een wedstrijdzeiler in hart en nieren. Op de korte banen heeft hij vooral technische en tactische ervaring opgedaan op de X99. De langeafstandsraces op IMS-racers naar de Azoren en Zuid-Europese kusten leerden hem de fijne kneepjes van navigatie en meteorologie.
In het dagelijks leven is Ernst Steinmeier fulltime werkzaam bij het maandblad Zeilen.

Planning
Sinds de aanschaf van de boot, een Pogo gedoopt Bling Bling, is Ernst Steinmeier fanatiek aan het trainen. Hoewel de Transat 6.50 pas in 2005 van start gaat, staat 2004 in het teken van kwalificatie. Om een startbewijs te verdienen, moeten er mijlen gezeild worden; 1000 mijl in wedstrijdverband en nog eens 1000 mijl op een Atlantisch parcours. Voordat Bling Bling hiervoor deze zomer op transport gaat naar Frankrijk, worden er in Nederland een aantal korte- en langebaanwedstrijden afgewerkt, waaronder de North Sea Regatta.

Partners
Door zich te verbinden aan de Transat 6.50 campagne van Ernst Steinmeier heeft een organisatie een sterk marketing instrument in handen waarmee zij zich kan onderscheiden in de markt. De wedstrijd, maar vooral de prestatie van de deelnemers zijn zo uniek dat zij de perceptie van het imago van deelnemende bedrijven kunnen ondersteunen of beïnvloeden. Het avontuurlijke karakter van de Transat 6.50 is hiervoor de basis.

Binnenkort kan u de campagne van Ernst Steinmeier volgen via zijn website. Wij houden u op de hoogte wanneer deze online gaat.

foto: archief Mini Transat © Grand Pavois / V. Rigler

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: