Ongemeten Goofy Nieuws

COLIJNSPLAAT (NED) - Weer een Goofies rijker, eindelijk werd er nog eens eentje gezeild, en we waren weer voltallig, buiten Garfield natuurlijk die lekker met vrouw en kind in de Filippijnen zit. Geef hem maar eens ongelijk als je met verkleumde handen door de miezerige regen aan zeilen bent.

Het sneeuwde zelfs even toen we deze ochtend op de parking aankwamen. De Oosterschelde werd door een grijze mist aan het zicht onttrokken. Maar met de briefing kwam de wind terug: 3 tot 5 Beaufort hadden de Goofen voor ons uit de kast gehaald.

Genoeg gezeverd, geraced hebben we.. en hoe. Aanvankelijk dreigde een kapotte masse-sleutel roet in het eten te gooien maar "den ellentrikker" van dienst had dat katje even snel gegeseld.

Peter, Linda, Harald, Willy en de broers begonnen redelijk bewogen aan de race. De start was niet optimaal maar we lagen toch niet slecht. Een paar gedwongen korte slagen onder de wal later zetten we onze tocht voort naar de eerste boei. De vreugde kon daar niet op toen bleek dat onze collega halftonners Envol en Quango², waarvan de schipper zijn bemanning champagne beloofd had als ze voor ons zouden eindigen, al ver achter lagen. Beter nog: Sanka, de rivaal van dienst voor het eindklassement, liet ook op zich wachten: waarschijnlijk te lang onder de wal blijven opkruisen. Rond de boei dan maar, de spi op (goed bezig Harald), en dan richting ‘de pilaar’. Sanka verkoos te gijpen naar meer stroom mee, maar ging daarin iets te ver, weer wat extra voorsprong voor ons.. (thx). Voor de pilaar de grote genua vervangen door de fok, de spi er weer af en dan hup naar de Roompot. 18 knopen ware wind gaf onze windmeter ondertussen aan. Rond OZ1 scherp aan naar de Hammen waar Sanka weer verrassend dicht kwam, Spookschip en Zwerver hadden hier al een ruime voorsprong, maar die hebben ze dan ook hard nodig om hun rating eruit te zeilen.

In de Hammen zagen we het onweer aankomen, letterlijk dan toch. In de drup rond de boei en eens de koers het toeliet ging onze gele spi de lucht in. Wat spelen onder spi met enkele ORC-boten, rond de OZ1 en dan via de Overloop van Zierikzee naar de SvK5 en de finish bij Colijnsplaat. Op de valreep nog Sanka met 5 seconden moeten laten voorgaan, het bleef een spannend duel op’t einde zo met z'n vijven tegen lagerwal en (bijna) het staketsel. Het zag er goed uit voor de uitslag.

Na wat koffies, cola’s, chocomelken (warme!) en pinten tijd voor de uitslag: Sanka 5de, wij 1ste! Dat betekent haasje-over in de voorlopige totaalstand.

Onze spion van dienst had wel enkele curiositeiten weten op te tekenen bij de concurrentie: wist je dat Envol een nieuw type van Actieve Ballast aan het uitproberen is? Het staat nog niet op punt maar er zit muziek in, als je er genoeg van op hebt. Dat dit nieuwe systeem nefast is voor de navigatie weten ze inmiddels ook al.

Volgende Goofies zijn de laatste, we hebben 3 puntjes voorsprong, en die gaan we hard verdedigen.

http://users.skynet.be/halfmoon/

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: