Jean -Luc Van de Heede verpulvert record

  • Author: entityone
    Date: di, 09/03/2004 - 02:00

Vannacht iets na 2 uur heeft Jean-Luc Van den Heede (VDH voor de vrienden) het 4 jaar oude record van Philippe Monnet verbeterd met 29 dagen. Welk Record? Solo rond de wereld, maar in de 'verkeerde richting', dus van oost neer west, via Kaap Hoorn naar Kaap Leeuwin en dan onde Kaap Goede Hoop terug naar de startlijn bij Brest. Aan boord van zijn 'Adrien', een 25 meter lang aluminium zeiljacht, had VDH 121 dagen nodig voor deze moeilijke tocht tegen de heersende wind in.

Op 7 november was VDH met de 'Adrien' vanuit Berest vertrokken en zeilde recht een zware depressie tegemoet. 'Adrien' had tijdens zijn proefvaart met een nieuwe mast nog nooit in zwaar weer gezeild, maar doorstond deze proef.
Het vertrouwen van de schipper in zijn boot groeide en langzaam aan
schakelde de 58-jarige VDH van behouden zeilen over naar wedstrijdzeilen. Bij Kaap Hoorn verzeilde VDH weerom in een storm, maar zat hij aan de juiste kant, zodat hij met 40 knopen oostenwind over een vlakke zee rond de kaap ging. "Echt uitzonderlijk," gaf de schipper toe. De hele tocht lang bouwde hij gestaag een ruime voorsprong uit op zijn virtuele tegenstander.

Dit was reeds de vierde poging van de Franse wiskundeleraar om de aardbol van oost naar west te omzeilen, de tweede keer aan boord van zijn 'Adrien'. Vorige keer was in de Zuidelijke Oceaan, ergens ter hoogte van Australië, de mast naar beneden gekomen. Onder noodtuig bereikte VDH Hobart, waar hij een kortere stalen mast in elkaar wist te lassen, om zo terug via Kaap Hoorn naar Frankrijk te zeilen. Met een nieuwe lichtere mast waagde hij het dan voor een vierde, dit keer goede keer.

Donderdag plant hij om met het namiddag-tij in Les Sables d'Olonne aan te komen, als u TV beelden wil zien kan u zeker in de journaals van FR2 of FR 3 terecht.

www.vdh.fr

foto boven © Rivacom
foto onder © B. Stichelbaut / DPPI

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: