Geweldig zeilweer op laatste 2003-2004 IJspegel

SCHEVENINGEN (NED) - De eerste lentedag kondigt zich aan op de laatste IJspegel van dit seizoen. Met een stabiele wind voorspelling op 220, kracht 4 beaufort vertrekt het startschip om 9 uur uit de haven van Scheveningen om de Albatros 1 mijl westelijk van het havenhoofd neer te gaan leggen.

De bovenboei komt inderdaad op 220 te liggen. Met een tegenstrooms kruisrak komt de bovenboei op 1,2 nm. De rest van de baan wordt er ingelegd en het wachten is op de zeilers.

De eerste start is om 11 uur. De IMS A klasse worden met een "schone start" weggeschoten voor drie rondes. De wind is mooi constant en de meeste deelnemers kiezen voor een klap naar het strand. De ORC A klasse gaat weg voor twee rondes. Bij de start is het weer dringen De Orion en de escXape dreigen het meest. Bij het startschot ligt de Orion er overheen. De Stampede schiet achter de Orion langs en gaat ook te vroeg over de lijn. Beide schepen komen terug en de X kan weer neer Bij de start van de ORC B klasse is de Gouden Ruiter te gretig en ook de Pinta krijgt een X voor zijn broek. Beiden zien hun fout in en ook hier worden geen OCS-en geschreven.

De eerste finisher is de Vrijheid in de ORC A klasse om 11.55 uur. De Happy volgt om 11.58 direct gevolgd door de Haaks en de Stampede. De winnaar in gecorrigeerde tijd is de Vrijheid met Stampede als tweede.

De eerste van de IMS A klasse is de Next om 12.11 uur, gevolgd door Karel , Satori en Xiphias. In gecorrigeerde tijd wordt de Satori tenslotte de winnaar van deze race. De Delftse studenten zijn de eersten in het Mummen en laten de andere Mumms het nakijken.

De Gouden Ruiter in de ORC B klasse is weer, ondanks het terug gaan voor een te vroege start, de eerste in tijd maar moet de Jutter in gecorrigeerde tijd toch voor laten gaan.

Omdat alle ORC A boten het eerste allemaal terug zijn besluit het comité om om 12.30 deze klasse weg te starten. De stroom staat op kenteren. De wind is niet echt toegenomen en er is nog volop tijd om drie rondes te varen. De boei ligt nog op 220.

Tijdens de start is Titaantje te vroeg. Zij onderkennen hun fout maar gedeeltelijk en vallen te weinig terug. De X blijft staan en zij krijgen een OCS.

12.40 uur wordt de IMS A klasse weggestart voor 4 rondes. Voor de start zitten de Delftse Studenten bij de pinend regelmatig over de lijn. Zij trekken de Next met zich mee en ook de Colors kan zich niet inhouden. Alle drie krijgen zij de X-vlag. De Deltse Studenten zijn in een mum terug en starten daarna reglementair. De Colors en Next denderen door en dat resulteert in een OCS.

De Orc B klasse zijn om 12.50 uur aan de beurt. Na het strijken van de P-vlag begint de Obsession al aan zijn opmars naar de bovenboei. Vlak voor de start schiet ook de Knoodle over de lijn en beiden krijgen een X. Zij komen terug en zo beginnen alle ORC B's aan een correcte tweede race waarin ze twee rondes moeten varen.

Er wordt goed gevaren en hevige strijd geleverd. In de IMS klasse wint wederom de Daikin in gecorrigeerde tijd en wordt ook winnaar van de IJspegel Trophy.

De ORC A klasse wint de Stampede deze race en overall worden zij winnaar van de Ijspegel Trophy met de Happy als tweede en Cisne derde.

De ORC B klasse wint de Jutter deze laatste race van de IJspegel en winnen zij ook de Trophy met de Gouden Ruiter als tweede en Inspiratie derde overall.

De aanmoedigingsprijs gaat naar de Delftse Studenten en voor de overall winnaar in de Mumm klasse is er een wisselprijs die dit jaar naar de Colors gaat.

De IJspegels zitten er op. Het was weer goed varen op Scheveningen. Ondanks een zeer stormachtige winter heeft de zeilcommissie slechts 1 keer een hele zondag afgelast. We hopen in het nieuwe seizoen 2004-2005 alle boten weer aan de start te mogen verwelkomen en namens het wedstrijdcomité wens ik een ieder een sportieve zomer toe.

Meer info www.ijspegel.com

foto © Leo Eggink

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: