4 Fun & Free 2 winterkampioen in Wolphaartsdijk

  • Author: entityone
    Date: di, 13/04/2004 - 02:00

Steevast op de tweede zondag van elke wintermaand wordt er ten huize Peter Leysen (BEL) flink (& vroeg...) ontbeten: een lekkere omelet, verse pistoleekes en wat er overblijft van beleg van de week ervoor. Doel van het ritueel: kracht opdoen en tactiek bespreken. Na het ontbijt gaat het richting Veerse Meer, waar de www.WSVW.com haar traditionele wintercompetitie organiseert. Eergisteren werd de laatste manche gezeild en de winterkampioenen bekend gemaakt.

De tactische bespreking aan de ontbijttafel was redelijk kort: blijkbaar heeft de Free het zo goed gedaan deze winter dat de wedstrijd uitzeilen volstaat voor de eindwinst. Kwestie van de stress wat weg te nemen. Gewoon uitzeilen? Dat is buiten de schipper gerekend, weet ik dan al, en bereid me mentaal voor op het kleine voordek van de Free. Een grote kom koffie helpt. En die omelet is in een oogwenk op. We vertrekken niet vooraleer een antieke kast te verplaatsen: de schippersvrouwe wil schilderen deze week...

De voorspelde 2 Bft NO heeft plaats gemaakt voor een iets krachtigere en koudere broer uit meer noordelijke richtingen. Een geluk dat het lokale micro-klimaat voor een mooie blauwe hemel zorgde: zonnebrillen-weer! In de 5 minuten voor de start gaat de genua omhoog, wordt de spinnaker klaargelegd en in één moeite door de start genomen. Spi op. We liggen tweede na een kleine groene Sun Fast 2000 die achter zijn mooi groene gennaker aan zeilt. De andere deelnemers in onze klasse proberen net zoals wij de spi erop te houden: erg veel winddraaiingen en vlaagjes maken het werk van de spi-trimmer er niet gemakkelijker op. De in plaatselijke kringen erg gevreesde ‘doldrums’ komen we goed door, en algauw gaat het ruim voor de wind naar paal 32, een klassieker voor de kleine SW-klasse. Even later huppelen we over een ondiepte (die dieptemeter op de Free leidt nog steeds een eigen leven) en proberen we uit de vuile wind van de grote spinnaker van de Snep te blijven.

Voor de wind heeft de kleine SunFast het moeilijk, zijn voorsprong slinkt zienderogen en bij de ‘32’ varen we in zijn kielzog. De spi mag binnen en in 2-3 korte slagen zeilen de 25 voeten van de Free de kleine Jeanneau op achterstand. Gestaag bouwen we slag voor slag de voorsprong uit, één keer maar draait de genuaschoot zich klem op de winch, maar dat is in twee tellen verholpen. Nog even moet de spi erop om die groene gennaker achter ons te houden, en twee korte slagen later klokken we af met meer dan 3 minuten voorsprong. Dat is dan weer binnen. Dachten we... Negen en een halve minuut na ons dondert de Etap 23 Nauti-Girl over de finish, met een groot deel van de Fixit-bemanning aan boord. Tijdens de prijsuitreiking achteraf bleek dat te volstaan om ons met een halve minuut in berekende tijd te kloppen. Geen kers op de slagroomtaart voor ons, maar toch de eindoverwinning in de ‘kleine klasse’. Ons verdriet aten we weg met kreukels, rozijnenbrood, paaseitjes, roomsoezen en wat nog meer, aangeboden aan alle deelnemers door de WSVW en een jarige uitbaatster.

In de grote klasse won een J-22 vóór de Dreumes (Surprise) en had de 4 Fun van Dirk Lecomte aan een 4de plaats genoeg om met nipte voorsprong op de Swinger het eindklassement nogmaals op zijn naam te schrijven.

In november start het nieuwe winterseizoen. De organisatoren hopen dan op een iets groter en regelmatiger deelnemersveld. Het plaatselijke clubhuis biedt immers alle noodzakelijke voorzieningen, en de jachthaven heeft in de winter vele plaatsjes vrij. Een goede dieptemeter is wel een must. Hé Peter?

Meer info over het volgende winterseizoen krijgt u ten gepaste tijden via Clubracer. Da’s evident.

Uitslag wintercompetitie race 5 vloot A
Uitslag wintercompetitie race 5 vloot B

Einduitslag wintercompetitie vloot A
Einduitslag wintercompetitie vloot B

Uitslagen en foto's door Bram Schuit

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: