Mercator Marina boven de doopvont (BEL)

OOSTENDE (BEL) - Op 1 januari 04 gaf de Stad Oostende de Mercator- jachthaven in concessie aan de Royal North Sea Yacht Club. Dit is de Oostendse zeilclub met vestiging aan de Montgommerydok, het einde van de Rederskaai. Deze dynamische zeilclub, in Oostende kortweg "de North Sea genoemd, richt tal van zeilwedstrijden in en is een relevante organisatie op het vlak van watersport- en waterrecreatieactiviteiten. In samenwerking met de vereniging werd een exploitatiebedrijf opgestart dat garant staat voor een betere service aan de passerende jachten en hun bemanningen maar ook aan de vaste ligplaatshouders. Dit betekent een verbeterde aanpak voor de watersporters, bovenop de attractiviteitswaarde van een jachthaven in het stads- en winkelcentrum van de Stad aan zee. Een bijzonder pluspunt bij de aanvang van het vakantieseizoen.

Binnen de Royal North Sea Yacht Club zag men in de Mercatorjachthaven een belangrijke uitbreiding . De Stad Oostende had nu reeds 30 jaar de Mercator jachthaven zelf uitgebaat en net zoals andere havenactiviteiten werd de Mercator jachthaven in handen gegeven aan de privé sector.

De RNSYC heeft hiervoor een bedrijf opgestart, de Mercator Marina CVBA, waarvan zij hoofdaandeelhouder is, zij heeft de andere aandelen kunnen verkopen binnen de leden van haar vereniging, die allen als één blok achter het project staan. De beheerraad bestaat uit leden van de RNSYC:

Patrick Degryse, voorzitter van de beheerraad is zeker geen onbekende in de Oostendse havenmiddens. Als directeur van de NHM is hij trouwens ook voorzitter van de Oostendse Havengemeenschap, een vereniging die alle havengebonden bedrijven bijeen brengt en meewerkt aan de ontwikkeling van de Oostendse Handelshaven.

Hij wordt in de beheerraad bijgestaan door Michel Bero, van het gelijknamig hotel, maar ook reeds jaren voorzitter van de Horeca vereniging in Oostende en tevens een stuwende kracht binnen Toerisme Oostende als ondervoorzitter.

Philippe Royaux werd aangetrokken voor zijn technische kennis in het vak, hij is trouwens de zaakvoerder van het Oostendse watersportbedrijf, Marina Yachting Center.

Dokter Alex Beernaert, hoofdgeneesheer van het H.Serruysziekenhuis, staat hier ook de beheerraad bij met zijn kennis in organisatie en zijn grote zeilervaring.

Tenslotte de junior van het team, Denis Seurynck, ingenieur bij Bombardier in Brugge. Hij was lid van het bestuur van de RNSYC. Hij zegde daar zijn functie op en bekleedt nu de functie van secretaris binnen de nieuwe beheerraad. Die het overigens alleen van haar enthousiasme moet hebben, de functie is onbezoldigd.

Deze beheerraad wordt nog begeleid en gesteund door Jérôme van Coillie, voorzitter, commodore van de Royal North Sea Yacht club, de concessiehouder van de Mercator Jachthaven.

De beheerraad stelde een andere Oostendenaar, Rudy Puystjens, aan als havenmeester van de Mercator Marina. Rudy is heel goed gekend in de zeilmiddens, hij verdiende zijn sporen aan boord van de Rucanor in de Withbread Round the World Race met wijlen Staf Versluys aan het roer. Verder heeft Rudy steeds op en rond de zeilwereld geleefd als beroepsschipper. Deze ervaring kon hij zeker gebruiken om zijn team, bestaande uit 3 man en 1 vrouw, te leiden.

Er waait een nieuwe wind in de Mercator Marina, de pontons worden opgefrist, de sluis wordt klaargemaakt om deze zomer de talrijke toeristen met hun pleziervaartuigen te ontvangen en hen een prachtig verblijf te verzekeren in Oostende.

De bedoeling van de beheerraad is van de Mercator Marina het boegbeeld te maken van de jachthavens aan onze Vlaamse kust. Een jachthaven temidden het stadscentrum van Oostende is een unicum. De jachten liggen er goed beschut voor de wind en vrij van onweer en storm achter de sluis.

In de toekomst wordt er gedacht aan een flinke upgrading waar alle modernste faciliteiten worden geboden aan de bezoekende jachten. Dit alles in een uniek kader met als trekpleister het Mercator schoolschip. Onze nationale trots die jaarlijks duizenden toeristen aantrekt. De Mercator heeft een grote educatieve functie. Zij brengt trouwens de bezoekers in aanraking met de zeilvaart, die in ons land nog steeds ver van ons huis ligt.

De Mercator breekt de drempelvrees naar de zeilwereld. De Mercator Marina fungeert ook als invalshaven voor verschillende verhuur- en charterbedrijven. Ook diverse zeilscholen hebben als thuishaven de Mercator Marina. Bij deze zeilscholen en verhuurbedrijven is het ook voor U mogelijk aan boord te stappen van één van hun moderne zeiljachten en het plezier te beleven aan de zeilsport aan een billijk tarief. Opstappen als individueel bemanningslid is ook mogelijk.

De zeilschool van de North Sea Yacht Club leert de jeugd van 7 tot 77 leert zeilen op kleine kieljachten gedurende de maanden juli en augustus (info: www.rnsyc.be)

De Mercator Marina zal ook op het Pinksterweekend het decor vormen van "Oostende voor Anker", waar honderden oude authentieke schepen naar Oostende komen en de loopplank opstelstellen zodat het grote publiek kan beleven hoe men vroeger en nu de wereldzeeën trotseerden. Honderden activiteiten maken van "Oostende voor Anker" een niet te missen evenement in Oostende.

De jachten met een vaste ligplaats in de Mercator Marina zullen ook genieten van vernieuwde installaties voor water en elektriciteit aan gebruiksvriendelijke prijzen. Deze jachten maken trouwens het gehele jaar rond deel uit van het stijlvolle decor rond het Mercator zeilschip. De Mercator Marina betekent een meerwaarde voor de stad Oostende, Stad aan Zee.

foto © Ship to shore

Meer info over de Mercator Marina kunt U bekomen via de website: www.mercatormarina.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: