Optispringcup 2004 | de weergoden niet goed gezind

STELLENDAM (NED) - Op 17 en 18 april 2004 organiseerde de Belgische Optimisten Klasse DOCB de jaarlijkse Optispringcup.
Het Nederlandse Stellendam aan de Haringvliet was voor de tweede maal op rij het decor voor het grootste Belgische Optimist-evenement van het voorjaar. Voor de eerste keer nam ook de Europe klasse deel aan deze wedstrijd.
130 Optimist en 26 Europe zeilers uit België, Nederland, Groot-Brittannië, Zweden en Frankrijk waren present.
Het betrof eveneens een selectiewedstrijd voor de samenstelling van de Belgische en Nederlandse WK- en EK-ploegen 2004.

Alles was in het werk gesteld voor een vlekkeloos verloop van de wedstrijden, doch zoals de voorbije 2 jaar ook het geval was, waren de weergoden de zeilers niet goed gezind.
Op zaterdag had het racecomité onder leiding van Alex Schoenmakers, te kampen met een erg shiftende zuidwestenwind van 2 beaufort. Ten gevolge van een windshift van 90° naar het westen werd de eerste reeks voor de beide startgroepen in de Optimist klasse afgebroken. De Europes, welke als eerste gestart waren, hebben hun eerste manche wel kunnen uitzeilen.
Daarna viel de wind volledig weg. Er werd gepoogd een nieuwe baan uit te zetten, wat quasi onmogelijk was door de continu shiftende wind. Om 15.00 trok de wind enigszins aan en stabiliseerde zich voldoende in het westen om de wedstrijd terug op gang te schieten. Dit resulteerde uiteindelijk nog in 2 reeksen voor beide klassen. Bij de Optimist waren de Britse broers Tim ( 1-1) en Ben Saxton ( 2-1) de besten, vóór de Nederlander Pelt (2-2) en de Zweed Johansson (4-3). Beste Belg op de 5° plaats, was Mathieu Willemart die in de tweede startgroep de 1° reeks won (1-10).

In de Europe Klasse was na 3 manches Evi Van Acker de beste, gevolgd door Corentin Demanet en Yannick Laumans.

Dit werd eveneens de eindstand want op zondag gooide een voorbijtrekkende depressie roet in het eten. ’s Morgens stond er reeds 25 knopen wind die naar de middag toe verder aantrok tot een constante 32 knopen. De uitstelvlag werd gehesen en om 12.00 werd uiteindelijk de handdoek gegooid: no more racing today.

Na de pricegiving volgde nog een tombola, mede mogelijk gemaakt door de DOCB-sponsors.
Volgende DOCB afspraak: Open Belgisch Kampioenschap Optimist te Nieuwpoort, laatste weekend van juni 2004.

www.optimist.be

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: