Escape Sailing Team goes Malta

MALTA - Het Escape Sailing Team (BEL) heeft dit jaar een X-332S in Malta ingezet om aldaar een verkennende campagne te zeilen. Voor de gelegenheid wordt het team versterkt met de locale kampioen Timmy Camilleri die instaat voor de navigatie.
Op vrijdag 18 april was de crew reeds aanwezig, maar door een hevige storm kon de tuning van de boot niet op zee worden getest. De volgende dag was het dan zover, de wind bleek af te zwakken tijdens de morgen en de eerste start werd gegeven midden in de prachtige historische havenstad Valletta. Een moeilijke start, halve wind, en bijna allemaal grotere boten die de kleintjes afdekte. Als tegenstanders van de "X" toch wel een reeks ernstige kandidaten waarvan de belangrijkste : J-109, Sun Fast 40, Prima 38, Bénéteau 40.7 en een splinternieuwe Elan 37.

Op het rak naar de eerste boei worden aan boord enkele kleine tactische fouten gemaakt, eigen aan vreemd water. Met andere woorden "waar is die verdomde boei." Hieruit blijkt nog maar eens hoe belangrijk "local knowledge" kan zijn. Door de eerst afzwakkende wind naar 15 knopen werd voor een medium/heavy genua 1 gekozen en de nr 4 op de kade gelaten, maar ondertussen wakkert de wind terug aan naar + 35 knopen en de "X" dient onmiddellijk voorzeil te minderen. Omdat de nr 4 niet meer aan boord is, wordt de nr 3 fok gehesen.

Ondertussen liggen de voorzienige Maltazen reeds flink voor...Dank zij een prachtig tactisch gezeild 10 mijls opkruisrak door stuurman Marc Flamand(BEL) en een bijzonder sterke trim van het grootzeil door Bert Leduc(BEL) en de fok door Jan Persoons(BEL), kan de "X" zich een weg banen door de concurrenten.

Bij de bovenwindse boei worden nog net twee klappen gemaakt boven op de J-109 en de Prima 38 waardoor alleen de Sun Fast 40 nog voorligt. Het voordewindse rak blijkt spijtig genoeg redelijk veel "reach" te zijn, hetgeen in het voordeel speelt van de J-109 met zijn grote gennaker. Maar de vrees is ongegrond. De hoeken die de J al spoedig dient te zeilen, maken dat hij ver achter blijft. Bovendien blijken de tegenstanders toch minder ervaring te hebben met deze weersomstandigheden. Regelmatig horen en zien we boten achter ons plat gaan. Ondertussen loopt de "X" als een trein onder spi met een snelheid die regelmatig naar 13 knopen gaat. Spijtig dat er geen hogere golven staan door door de afdekking van de wal, anders zou de boot makkelijk naar + 15 knopen surfen.

Na 3,5 uren varen is de Sun Fast 40 aan de finish de enige die nog enkele minuten voorligt op onze kleinere X-332. Champagne op een eerste succes.

De tweede reeks wordt gezeild op 15 en 16 mei. Wordt vervolgd.

Escape Sailing Team:
www.escapeyachting.be/v3/racing.php

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: