Verslag | Maxfun 25 Team Pandion - Van Uden Reco Regatta

PORT ZELANDE (NED) - Vrijdagmiddag 13:00, Na wederom een hectisch weekje op het werk en verschillende voorbereidingen ga ik onderweg naar de Grevelingen. De "Caravan" (jawel, je leest het goed) wordt eerst nog even gevuld met de nodige boodschappen, slaapspullen, gasfles voor de Koelkast en voorzien van de nodige sponsorstickers. Op Port Zélande aangekomen zetten we vlug de Caravan op een goede plaats en gaan snel aan de gang met de boot. Zoals altijd ben je uren zoet met het leegruimen, nog "even dat plekje schuren, zit alles op de juiste plaats en natuurlijk het te water laten. Om 18:00 uur liggen we in het water en leggen we aan naast de grote Pandion. De bemanning van de grote boot is ook zojuist gearriveerd en de rest van de avond wordt samen met hen doorgebracht in de naastgelegen Centre Parcs in het bijzijn van Gouden Kettingen, Trainingspakken en André Hazes muziek.

Zaterdagmorgen 07:30, Na een heerlijke nacht in de caravan wordt ik wakker. Snel gaan JW en ik ons douchen (apart). Ons andere bemanningslid, Remco, is op de afgesproken 08:00 ook op de haven. Bij de boot aangekomen tuigen we snel de boot op en zijn klaar om het water op te gaan. Dit idee wordt ruig verstoord door twee signalen. Het comitee besluit om de wedstrijden nog even uit te stellen omdat er weinig wind stond. Toch gaan wij het water op om even warm te worden en de verschillende handelingen nog even te oefenen. We zijn er klaar voor om onze kunstjes te testen tov de andere Maxfun’s. Met de nodige spanning varen we richting het startgebied.

Race 1, Na een zeer matige start weten we ons tijdens de wedstrijd goed naar voren te varen en finishen op een nette 4e plaats. Toch nog even wennen aan de nieuwe zeilen.

Race 2, Na een opwarm rondje in de eerste race liep het allemaal weer wat beter, start was wat beter maar ook de boathandling ging soepeler. Alle Maxfun’s lagen die wedstrijd ook zeer dicht bij elkaar zodat we bij de beneden boei met elkaar in de knoop lagen.

Alle boten kwamen over stuurboord aan, dit was het moment voor onze zo goed getrainde "Mexican" Zoals Daan (Beneteau) het omschrijft: gybe, Spi-val los, spi valt op jochem, jochem kwijt, om de boei heen, jochem zoeken en spi opruimen). De meeste boten waren hierop niet beducht en schrokken van het feit dat wij over Bakboord (voorrang) aankwamen. Met deze actie pakte we zo’n drie boten. Deze wedstrijd kwamen we als 3e over de meet.

Race 3, Een spannende wedstrijd!! De hele wedstrijd lagen wij druk in gevecht met Jan-Pieter en nieuwkomer Walter Geurts. Op het laatste rak richting finish kwamen we als 5e boot om de bovenboei. Onze boot gaat met de nieuwe zeilen downwind heel hard en we kunnen dieper varen dan voorheen. Jan-Pieter werd in het gevecht met Walter meegenomen waardoor wij als lachende derde buiten schot bleven. Door onze goede boatspeed hebben we dit rak zo’n 50 meter goedgemaakt en kwamen we als 3e binnen.

Race 4, Wederom werd het een spannende wedstrijd. Na wat kleine veranderingen gingen we aan de wind een stuk beter. Bij de bovenboei kregen we een beetje ruzie met Sander waardoor wij een penalty moesten kregen en een rondje moesten draaien. Snel door, Gennaker hijzen, gijpen richting benedenboei en realiseren dat je laatste ligt. Dit is altijd een lastig punt. Desondanks bleef de moraal hoog en vochten we ons terug in de wedstrijd. Het laatste downwind rak gingen we in als 3e. Alweer lag Walter zo’n 100 meter voor ons. Hard varen, goed concentreren, meter voor meter kwamen we dichterbij. De wedstrijd had slechts 10 meter langer moeten zijn. We finishte alweer op een 3e plaats met maximaal een meter verschil voor de 2e plaats.

Zaterdagavond, Teruggekomen werd zoals gewoonlijk een borrel gegeven op de steiger door de Maxfun klasse. Onder het genot van een biertje werden alle meningen uitgewisseld en de nodige misverstanden vergeten. Na een door de organisatie gesponsorde BBQ was daar de prijsuitreiking van de dag. Een beetje rekenwerk leerde ons dat we door constant presteren op een 2e plek het klassement stonden. Voor JW de eerste keer dat hij het podium op mocht en dat er maar vele mogen volgen.

Zondagmorgen, Alweer liep de wekker af om 07:30. Net als zaterdag even snel douchen en onderweg naar het clubhuis voor een stevig ontbijt. Uitsmijter met ham en kaas, daar moesten we het wel mee redden deze dag. Zoals voorspeld stond er minder wind dan gisteren. Met een zachte bries voeren we naar het wedstrijdgebied en oefende nog even wat tacks en gybes.

Race 1, De taktiek zou zijn om onszelf vrij te varen met de start om zodoende op snelheid over de startlijn te gaan. Het vrijvaren lukte aardig en op snelheid over de lijn lukte aardig, was het alleen zo’n 15 sec te laat. Met instelling "Kill and Attack" begonnen we onze wedstrijd. Bij de bovenboei toch al wat boten ingehaald. Nu de rest nog. Tijdens het tweede upwind rak wisten we bij de eerste 3 aan te sluiten en kwamen als 4e boven. Een spannend downwind rak volgde. De Belgen (Den Ambrassador) namen een verkeerde beslissing en voeren een gebied met weinig wind in waardoor Jan-Pieter vlak voor hen wist te finishen. Helaas was alweer de wedstrijd iets te kort, we kwamen vlak achter de Belgen binnen. Een 4e plek was het resultaat.

Race 2, Een supergoede start, op snelheid weg! Een tijdje voeren we samen met Sander hard weg bij de rest van het veld. Alles leek er goed uit te zien, totdat de wind besloot om het op te geven. Omdat je dan voorin het veld vaart, houdt bij jou de wind ook het eerste op. Iedereen kwam uiteindelijk tot stilstand waardoor het comitee besloot om de wedstrijd af te lassen. Na nog een half te hebben gewacht verwachte het comitee geen wind meer en stuurde ons terug naar de haven. Jammer!!! We hadden nog zo graag een wedstrijd gevaren om de 4e plaats van ’s ochtends goed te zetten. Nu vielen we terug naar de 3e plaats met slecht 1 punt verschil op nummer 2.

Conclussie, We zijn enorm blij met onze derde plek tijdens dit evenement. Toch fijn als je merkt dat alle tijd en geld die je erin hebt gestopt zich op deze manier terugbetalen.

Ons volgende optreden is tijdens de Naarden Open 15/16mei, voor deze tijd zullen er nog verschillende shows worden gegeven op de twee boten en tijdens trainingen. Verslagen hiervan zullen te vinden zijn op de website!

foto: winnaar Maxfun 25 MXTC © Annemiek van Kinderen

www.teampandion.com

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: