9de Wilfordrace | de onofficiële opener van het Belgische zomerseizoen

  • Author: entityone
    Date: ma, 10/05/2004 - 14:10

TEMSE (BEL) -Zaterdagochtend gonsde het van de drukte op de Scheldkaai in Temse. De plaatselijke watersportvereniging had alle beschikbare handen in mekaar geslagen voor de 9de editie van ‘haar’ wedstrijd, de onofficiële opener van het Belgische zomerseizoen.
Niet minder dan 20 schepen hadden de verplaatsing naar Temse gemaakt. Het was wel eventjes wachten op Half Moon die wegens het snelle springtij de ‘eerste deuren’ van de Antwerpse jachthaven had gemist die ochtend, maar tien minuutjes voor het startschot pikte de gele halftonner dan toch net op tijd de rest van de bemanning op. Achteraf hoorden we dat de start zelfs zou uitgesteld geweest zijn om op ons te wachten, wat een uitzonderlijk mooi gebaar is... Ook dit typeert deze unieke wedstrijd.

Voor het eerst doet ook de IRC zijn intrede in Temse: de twee 11MODs vochten er een onderling duel uit, dat uitdraaide in een zoveelste overwinning van de familie De Bock. De jeugdbemanning op de Red Sharc legde de ervaren bemanning van de Scandinavian bij de starts het vuur aan de schenen, maar op de witte 11MOD wisten ze blijkbaar wel raad met het jonge geweld.

Voor clubman Marc Meersman was het de eerste wedstrijd met zijn nieuwe ‘Windekind’ (nu ja, nieuw...). Met de hulp van de oude eigenaars & crew zeilden ze zowel in het eerste als het tweede deel mee voorin, maar waren net niet snel genoeg om de verrassing van de dag in berekende tijd voor te blijven. Die verrassing heette ‘Virus’, een al wat oudere First 30 E van Ronny Onghena, die met de gewaardeerde steun van vriend Paul (gekend Finn-zeiler) en hun grote spi weinig moeite hadden om ‘Windekind’ en ‘Half Moon’ bij te houden. De ‘oude ratten’ op de ‘Virus’ maakten perfect gebruik van de stroom en de vele winddraaiingen en waren de verdiende eindoverwinnaars in de grote CRC-klasse.

In de kleine CRC-klasse deed Firmin De Belie zijn exploot van vorig jaar nog eens over en hield de kleine Sun Fast 17 ‘Rune’ ruim achter zich. Mooi toch hoe dit kleine bootje op de terugweg naar Temse met haar roodwitte gennakertje de ‘grote jongens’ bij de start de loef afstak en als eerste over de startlijn gleed.

Ook nieuw in Temse was dit jaar de invoering van een ‘Ongemeten’-klasse. Letterlijk ongemeten dan, waardoor de zes deelnemers in deze klasse elkaar in reële tijd bekampten. Iets waar de ‘Acapulco’ duidelijk beter in was.

Lokale kennis is niet steeds een garantie voor succes. Dat bewijs werd ook zaterdag geleverd door kleine gele ‘Snoopy’ die in het eerste stuk van de wedstrijd ter hoogte van Rupelmonde besloot om de anderen ook een kans te gunnen en zich prompt in de Scheldemodder vastzette. Het avondmaal achteraf hebben ze net gehaald...

Met dank aan de weergoden, die op zaterdag zo lief waren om de hemelsluizen niet open te zetten...

foto: op de voorgrond "Scandinavian & Half moon" door Luc Bayens

IRC
1 Scandinavian
2 Red Sharc

CRC A+B
1 Virus
2 Half Moon
3 Bolero
4 Windekind
5 Cirrush
6 Gino

CRC C
1 ½ m³
2 Rune
3 Time Out
4 Late Pluk
5 Double Blue
6 Snoopy

ONGEMETEN
1 Acapulco
2 Libertino
3 Hobby
4 Stormvogel
5 Pinta
6 Hinde Jr.

Auteur:

  • entityone

Voor u geselecteerd: