ONK Optimist, Splash en Flash voor Europese jeugdtop

DEN HAAG (NED) - Op Hemelvaartsdag 20 mei 2004 starten in Workum (NED) de Open Nederlandse Kampioenschappen Optimist, Splash en Flash voor de gehele Europese jeugdtop. Naar schatting zullen vijfhonderd jonge zeilers uit tien landen in actie komen. Het evenement bestaat uit tien races verdeeld over vier dagen. Voor de kampioenen 2004 volgt een heuse huldiging op zondag 23 mei.

Optimist: zware strijd
De Nederlandse deelnemers zullen het zwaar krijgen, want de Polen, Slovenen en Croaten zijn erg sterk. De Pool Lukasz Przybytek won vorig jaar met groot gemak. De Sloveen Nik Pletikos die tweede werd, was al twee keer eerder wereldkampioen. Gijs Pelt zette met een zesde plaats de beste Nederlandse prestatie neer. Twee Duitse concurrenten bleken uiteindelijk net te sterk voor hem. Zowel de top drie van de ranglijst in 2003 als de nationale kanshebbers zullen elkaar dit jaar weer treffen in de strijd om de titel. In totaal zullen er circa driehonderd deelnemers aan de start verschijnen, waaronder tweehonderd buitenlanders. Voor de Nederlandse, Belgische en Zwitserse jeugd telt het ONK mee in de selectie voor deelname aan Europese of wereldkampioenschappen. Robert van Notten, voorzitter van Optimist Club Nederland: "Het niveau is hoog, dus het wordt ongetwijfeld spannend".

Splash en Flash: Nederland favoriet
Zowel bij de Splash als bij de Flash is Nederland favoriet voor de titel. Dat is ook niet vreemd, want de nationale competitie in deze klasse is sterk. Het niveau is daarom erg hoog. Evert van der Poel, voorzitter van de Splash en Flash Klasse Organisatie Nederland: "Toch is er geduchte tegenstand van de Belgen te verwachten. De top is absoluut aan elkaar gewaagd." Anneke Bouwmeester zal haar nationale Splash-titel verdedigen. In de Flash ging vorig jaar de overwinning naar Erwin Veldman. De Splash wereldkampioene Sandra van der Meijden vaart dit jaar in de Flash en zal naar verwachting de nodige concurrentie leveren, evenals favorieten Auke van der Werf en Sander Speet. In totaal zullen in beide klassen circa tweehonderd zeilers van start gaan, waaronder ook Belgen, Engelsen en Duitsers.

Walprogramma
Ouders en andere belangstellenden kunnen de wedstrijden volgen vanaf de wal bij aquaresort It Soal in Workum. Voor de zeilers vindt daar een gezellig walprogramma plaats, waardoor de internationale jeugd ook na het wedstrijdzeilen met elkaar kan optrekken. Elke middag na 17.00 uur organiseert het SKON - Jeugd en Jongeren Bestuur sportieve spellen op het speelveld. Ter gelegenheid van het dertigjarige bestaan van de Optimist Club Nederland, vindt er op vrijdagmiddag een feestprogramma plaats voor de broertjes en zusjes van de deelnemers. Verder is er bingo op vrijdagavond en disco op zaterdagavond na het gezamenlijke buffet.

De organisatie
Door de bundeling van kampioenschappen ontstond in 2003 een groot nationaal jeugdevenement. OCN voorzitter Robert van Notten: "We willen een platform creëren voor het Nederlandse jeugdzeilen op wedstrijdniveau. We zoeken daarom aansluiting bij meerdere klassenorganisaties. Waarschijnlijk komt volgend jaar het ONK Laser 4.7 en Radiaal er bij. Verder wordt er ook gesproken met een aantal klassen van jeugdtweemansboten. Dat zou een mooie uitbreiding zijn, want dan hebben we de gehele Nederlandse jeugdtop bij elkaar. Dat is stimulerend en ook leuk voor de toekomstige deelnemers." De organisatie is nu in handen van de Optimist Club Nederland en de Splash Flash Klasse Organisatie Nederland in samenwerking met de Zeilvereniging Workum en de Koninklijke Watersportvereniging Frisia.

De ONK Optimist, Splash en Flash worden mogelijk gemaakt door Delta Lloyd, Randstad, Donkervoort Assurantiën, de provincie Friesland en de vele vrijwilligers.

foto: archief Richard de Jonge

www.optimist.nl
www.splashclass.org

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: