Antwerpenaar Michel Kleinjans klaar voor Round Britain zeilrecord

Na een boeiende sessie lezingen in Calais als aanloop van de Calais 1000 miles race -waarin de Open 60 voeter Ecover met schipper Mike Golding 2de werd- gingen de elf Ecover Ocean Sailing Academy leden hun eigen weg. Michel Kleinjans gaat voor ronderecord rond Engeland en Ierland. Voor Michel betekent dit de laatste fase in zijn voorbereiding voor de aanval op het ronderecord 'Round Britain and Ireland' met zijn 40 voeter Roaring Fourty. Een traject van ongeveer 1800 zeemijl dat hij solo wil afleggen.

De boot werd helemaal opgeknapt, kreeg nieuwe elektronische navigatieapparatuur en vooral het tuigage met de koolstof mast werd tot in de puntjes nagekeken en waar mogelijk verbeterd. Kleinjans obsessie met gewicht is nu ook weer botgevierd: alles wat te veel is verdween genadeloos, tot en met reservekleding toe. Of onderdelen werden vervangen door lichtere. Wittevrongel uit Blankenberge maakte nieuwe zeilen.

Dit weekend vaart de Roaring Fourty een proefwedstrijdje de C Power Cup in Oostende mee en gaat later in de week -als de weersomstandigheden gunstig zijn- naar Ramsgate. Daar blijft de boot liggen tot er weer een trein van depressies over onze streken gaat komen.

Kleinjans heeft zich ingeschreven bij de World Speed Sailing Council die de recordpoging gaat 'tracken'. Zij sturen een offical die de vertrektijd en plaats vastlegt en verder de posities opvolgt. Als Kleinjans er in slaagt een recordtijd neer te zetten is dat ook officieel.

De vraag is of zo een race tegen de tijd (en zichzelf, vermits hij het voor de eerste keer als solozeiler doet) zinvol is. Zijn Open 40 boot is niet geschikt voor het reguliere wedstrijdzeilen 'rond de boeien'. Bovendien ziet Kleinjans dit als een grote en beslissende stap voor een volgend ronderecord, weliswaar de grootste ronde die je kan zeilen.
"Het is ook tijd," vindt hij, "dat we met de veertigvoetklasse bewijzen tot wat we in staat zijn. Iedereen heeft de mond vol van de Open zestigvoeters maar men vergeet dat er net zo interessante races kunnen gevaren worden met twee maatjes kleiner, ook qua budget.". En dan is er natuurlijk ook zijn onverzadigbare zeilhonger. Kleinjans brak al twee keer de transatlantische zeilrecords in de voormalige OSTAR (nu the Transat) in klasse zes. Met de Roaring Fourty won hij in de Azores and Back race en de race Rotterdam La Rochelle.

Kleinjans voorkeur gaat naar depressies die vanuit de Atlantische oceaan langs de Franse westkust en over Engeland naar het noorden klimmen. "Flink wat Zuidwesterstorm zou me goed uitkomen. Dan ben ik in zeer korte tijd voorbij de drukte in de Teemsmonding." zegt hij. Tegen dat hij de noordpunt van de Schotse eialnden heeft bereikt rekent hij erop dat het weer helemaal omgeslagen is zodat hij weer met dragende wind langs Ierland en de Britse Zuidkust. kan zeilen. En toch, de Roaring Fourty evenaart de zeilprestaties van een vijftigvoeter als hij maar lang genoeg aan de wind kan zeilen. Hij stuurt relatief hoger tegen de windrichting in. "Het is alleen niet zo comfortabel" grijnst Kleinjans, "want dat betekent voortdurend tegen de golven inbeuken, terwijl je er anders mee meesurft".

Vorige week nog heeft de Solune, een zestigvoeter een nieuw record neergezet, weliswaar met een volledige bemanning in 7 dagen, 4 uur, 46 minuten en 22 seconden. Kleinjans glimlacht bij deze prestatie, die binnenkort ook door andere zestigvoeters zal worden aangevallen. De Antwerpenaar wijst naar het formaat van zijn boot en de erg afwijkende zeileigenschappen. "Dat ze het maar eens alleen doen, dan zien we nog wel."

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: