Rondje IJsselmeer | 18 kajuitmultihulls en 51 open catamarans aan de start

Onder ideale omstandigheden werd gisteren het Rondje IJsselmeer gevaren. Bij de start van de 18 kajuitmultihulls en 51 open catamarans stond er een wind kracht 2-3 uit het westen.
Vrij snel nam de wind toe om bij de finish een dikke 5 te halen.

Kajuitmultihulls
De kajuitmultihulls die in een breed spectrum aanwezig waren startten om 10.00 uur, Zij zeilden een kortere ronde dan de open catamarans en gingen bij Stavoren weer richting Medemblik. Als eerste ging Cees van Dongen met een gecorrigeerde tijd van 4: 19: 23 uur met een F 27 over de finish.

Bou
Hans Bouscholte zeilde op de Sport-Track.com Eagle F 20. Zijn verslag van de wedstrijd:' De start was halfwinds. Het eerste stuk richting Den Oever was er weinig wind en de wind was ongelijk verdeeld over de baan. Er kwam een grote winddraaiing naar rechts en het rak werd een kruisrak. Er ontstonden 2 groepen, aan de kant was meer wind en de M20 kwam met een behoorlijke voorsprong aan de boei. Daarna een mooi reachrak met spi naar Makkum. De wind draaide verder naar rechts en de spi's moesten er af en in de toenemende wind was er een snelle 2 sailreach. Wij kwamen met Samana/F 18 en Smeets F 20 tegelijk bij de gate. Van Makkum naar Stavoren onder het Optimisten en Ynglingwedstrijdveld door bij Workum. Het was wederom een spinakerreach met 2 man in de trapeze. Voor de bemanningen was het hard sleuren aan de spischoot. Na Stavoren vielen we af naar Enkhuizen. De wind nam nog toe en met hoge snelheid gingen we op de voorlaatste gate af op weg naar de finish. Wij pakten bij de gate de leiding maar kwamen in het laatste rak in niet zachte aanraking met de bodem van het Enkhuizerzand. Hierdoor brak de roerstang en verloren we veel tijd. Uiteindelijk finishten we als 7de.

Uitslagen
De snelste gezeilde tijd lag op 5:00:36
De F18 van Wouter Samama, finishte met een gecorrigeerde tijd van 4:54:42, Wouter had in 2003 het Rondje ook gewonnen.
Tweede, met een Hobie Tiger werd Mischa Heemskerk en derde, ook met een Hobie Tiger, werd Gerard Loos.
De boot van Ysbrand Ten Houte heeft met een gezeilde tijd van 7:08:55 er het langst over gevaren, en werd na correctie nog 32 ste!

De uitslagen zijn te vinden op www.regattacenter.nl

Sport-Track.com
Via het tracing en tracking systeem Sport-track.com kon men op de wal een twintigtal boten goed in de gaten houden. Deze generale repetitie voor de Spa Regatta was een spectaculaire manier om de wedstrijd te volgen. In de toekomst zijn steeds meer (zeil)wedstrijden te volgen op de site.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: