Eerste helikopterlanding op een privaat zeiljacht

  • Author: Ice
    Date: di, 25/05/2004 - 13:04

AUCKLAND (NZL) - Een beetje decadent maar voor de bootindustrie een primeur. De TIARA een 54 meter lang sloopgetuigd zeiljacht gebouwd door Alloy Yachts in Nieuw Zeeland is het eerste privaat zeiljacht met een helikopterplatform. Op 24 mei heeft ze haar eerste helikopterlanding op haar teak achterdek mogen meemaken. De EC 130 met helikopter met plaats voor 7 passagiers werd succesvol binnengeloodst met behulp van de ingebouwde landingslichten en het "aviation communications system aan boord van de Tiara.

Bij het landen en opstijgen worden de dubbele bakstagen ontkoppeld. Het tuig werd met duwende zalingen ontwikkeld zodat deze zelfondersteunend wordt bij het loskoppelen. De giek wordt dat naar een kant uitgezwaaid en de Tiara is klaar om de helikopter te ontvangen.

Foto’s © Ivor Wilkins

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens (BEL) zeilt sinds 1979 wedstrijden met zeegaande zeiljachten, is stichter van ClubRacer en begeleidt als Digital Manager bedrijven met hun Online strategie, E-commerce en Digitale Marketing. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en werd in 2004 met het ClubRacer zeilteam door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Comments

Voor u geselecteerd: