Oostende-Ramsgate en terug vanop Quango2 IRC 5&6

Oostende > Ramsgate - Donderdag 20/5 werden we omstreeks 8u20, nadat het startcomité moeite had de startlijn uit te leggen, weggeschoten voor onze eerste lange offshorewedstrijd richting Ramsgate. Onze start wordt zowat ons visitekaartje, als eerste over de lijn, gevolgd door Capella en Tapioca. Fantasy miste haar start een beetje (Yan was omstreeks 7u in Oostende nog op zoek naar batterijtjes voor de gps en een IRC-5 clubvlag) en halfmoon volgde ook pas op enkele seconden.

In het eerste rak van een mijl of zeven vochten wij en Capella steeds om de koppositie, dan weer vonden wij een vlaagje, dan weer Capella, met het enige verschil dat wij trimden en trimden om de hoogste snelheid te vinden en dat Frans Maas van Capella met een kop koffie relaxed achter 't roer stond, onbegrijpelijk waar hij de snelheid vandaan haalt!
Zij aan zij ronden we de eerste boei, nadien moesten we opkruisen tegen de noordenwind waar wij voor een verkeerde tactiek kozen, in de lichte bries sloeg dit ons enorm terug in't veld, na twee uur kruisen lagen we bijna laatste van onze klasse, Halfmoon koos voor de beste optie en ronde bij de eersten van de IRC-5 vloot boei AN. Nadien volgden een slaapverwekkend uurtje of vier waarin de wind langzaam in elkaar zakte tot 3 knopen, redelijk frustrerend.. Sommige voorliggers, later bleek dat o.a. Halfmoon voor deze optie koos, kozen ervoor om af te kruisen in een noordelijk rak, zonder het zelf te weten de foute keuze. De wind wakkerde namelijk aan tot 22 knopen uit
een meer noordelijke richting waardoor deze groep van het veld in een voordewindse koers kwam en wij in een meer halvewindse koers. En nu werd het spannend, onze spi stond er immers op en we vreesden er niet voor om de spi zo lang mogelijk te laten staan, de golven bouwden langzaam op en op een bepaald moment surften we met 13 knopen en in het stuifwater van een hoge golf, redelijk spectaculair en nat op ons halftonnertje met haar lage vrijboord. Op deze manier maakten we de geleden schade goed, eerst Fantasy voorbijgelopen en enkele minuten na Halfmoon te Ramsgate..

Wij op ons gemakje de zeilen gestreken in de haven waarna de mannen van Halfmoon ons er
duidelijk op maakten dat we niet gefinisht waren, de finish lag naast de pier en wij voeren gewoon de haven binnen, dom voorval !! Meteen de zeilen gehesen en terug naar buiten dan maar om nu wel over de lijn te gaan..
In de uitslag kregen we hiervoor jammer genoeg een DNF (did not finish), en eindigden we voorlaatst. Halfmoon werd eerste halftonner met 15 seconden voorsprong (!!) op Tapioca, en dit na 13 uur wedstrijd!

Tempelrace
Zaterdag 21/5 werd de Tempelrace gezeild, de terugwedstrijd van Ramsgate naar Oostende, het
gezamenlijke resultaat van de heenrace en terugrace telt als 1 resultaat voor het Belgisch Noordzee kampioenschap dus waren we gebrand om een goede prestatie neer te zetten. Voldoende vroeg naar buiten voelden we meteen dat het geen ontspannende race ging worden, een rif bracht
een wat meer beheerst roergedrag. Onze start terug goed, als derde over de meet na Capella (weeral!) en Noordwind.
De wedstrijdleiding koos voor het langste traject, een 68 mijl lang parcours, eerst een boei ronden voor Calais om dan op te kruisen richting Oostende en net dit zagen de andere halftonners
blijkbaar niet echt zitten, ze kozen voor een rechte oversteek richting Oostende en met het hangen van onze trotse driekleur in hun achterstag stapten ze uit de race, jammer. Van Calais tot Oostende was net bezeild al was het lange aandewindse hakken tegen de golven en de wind wel vermoeiend.

Omstreeks 18u45 liepen we Oostende binnen, deze keer wel door de finish zoals het moet. In de uitslag van de Templerace werden we derde na Capella ('t wordt nu al eentonig) en Noordwind en in het voorlopige noordzee klassement staan we zesde en eerste halftonner. Moe maar voldaan naar huis. Oostende, tot volgend weekend !!

Meer over het Quango² team:
http://users.pandora.be/quango

Op de valreep kregen we in onze redactie mailbox ook nog het verslag binnen van Half Moon & Mr Sandman-Fortis Bank. Deze kan u vinden in ons forum bij brieven van lezers.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: