AUDI voorsprong door techniek?

In het vroege voorjaar werd er al gesproken over de AUDI. "Die boot ziet er wel heel gelikt uit."...... "Die hebben de spulletjes goed voor elkaar."......... "Ik weet niet wie dat zijn. Maar halverwege de ABN AMRO North Sea Regatta heeft de boot en de bemanning in elk geval genoeg indruk gemaakt op de deelnemers van de regatta en dat is niet alleen vanwege de in het oog springende ontwerp met de rode zeilen."Weet je wie wel goed vaart......? De AUDI."

Hoog tijd voor meer informatie over het team en de boot. Eigenaar en initiatief nemer is Jaap Zuiderveld. Die komt met een bruinverbrand hoofd binnen. "We zijn vorig jaar oktober begonnen met voorbereiden en het zoeken naar een sponsor. Audi Nederland zit hier achter en het grafisch ontwerp is door Audi Duitsland gedaan."

Met een groep amateurzeilers uit België, Engeland en Nederland zijn ze vanaf januari aan het trainen geslagen. Elke zondag in Scharrendijke (NED). "Dat deden we met opzet, we wilden niet in de gaten gehouden worden door iedereen."

Zuiderveld wou weer eens fanatiek varen. Vroeger zeilde hij wedstrijden open boten zoals Cadet, 470 en Finn. Zijn eigen IMX (voorheen Xanadu) heeft hij omgedoopt tot AUDI. De bemanning bestaat uit een paar Nederlandse zeilvrienden van Zuiderveld, een paar Engelse werknemers. Zij worden aangevuld met enthousiaste Belgen die met stuurman Eddy Lekens, onder de zeilers beter gekend als 'ICE', meekwamen.

"Ice doet het heel goed," vervolgt Zuiderveld. "Maar ook die Engelsen zijn zeer ervaren en samen met de Belgen hebben we een perfect team."

Dit jaar vaart AUDI nog de EK IMS, Ramsgate week, NK IJmuiden, de Flevo race en de 24 uurs race. Een ambitieus programma? "Ja, maar als ik iets wil doen, dan moet het ook goed zijn. Ons doel is uiteraard om de North Sea Regatta te winnen. We staan nu tweede in het tussenklassement, volgens onze berekeningen. Maar uiteraard willen we winnen. We gaan niet voor niets 27 uur op de rand zitten in de kou tijdens de North Sea Race."

Valt het mee of valt het tegen? Zuiderveld had tijdens deze ABN AMRO North Sea Race meer verwacht van Xiphias en Holmatro. Satori en Checkmate presteren naar verwachting. "We zijn nog in de race maar we hadden vandaag liever meer wedstrijden gevaren want we moeten nog wat punten terug pakken. Onze start was heel slecht, maar we hebben slim gevaren en wisten ons naar voren te zeilen tot de 3de plek."

Geen interesse in een Commodore’s cup team samen met de Satori? Nederland mag meerdere teams afvaardigen. "We zijn daar niet mee bezig maar als iemand daar een goed idee over heeft zijn we wel geïnteresseerd. Maar eigenlijk staat ons programma dit jaar al vast."

Volgend jaar gaat Zuiderveld verder met zijn AUDI project. "De sponsor is heel tevreden. We bieden ze heel veel en we doen daar ook veel aan met ons team. Volgend jaar gaan we zeker door. Wie weet met een andere boot, maar we gaan door," besluit Zuiderveld.

Alle NSR resultaten via:
www.nsr.nl

Meer weten over het ClubRacer zeilteam.

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: