ECOVER 60' en Mike Goldings voorronde van de Vendée Globe Challenge

Deze week begint in Calais één van de twee voorrondes voor de Vendée Globe Challenge, de non stop zeilrace rond de wereld voor solobemanningen op eenrompsjachten. De Calais 1000 miles wordt een Fastnet race voor één klasse: de Open 60 voet van de International Monohull Class Association (IMOCA) die momenteel een even flitsende opgang vindt en geniet van dezelfde dynamiek als de ORMA 60 voet multihulls. Het meteen is de start van de ECOVER Ocean Sailing Academy, een omkaderingsprogramma voor jong zeiltalent.

ECOVER investeert in Belgisch zeiltalent onder peterschap van de Brit Mike Golding
Naast een jarenlange samenwerking met de succesvolle Britse zeiler Mike Golding, die alles in het werk stelt om de prestigieuze zeilrace rond de wereld te winnen, is Ecover in de formule gestapt die een omkadering biedt aan jonge, talentvolle en vnl. Belgische oceaanzeilers. De Ecover Ocean Sailing Academy.
De begeleiding wordt gesuperviseerd door Golding, die zelf een lange weg aflegde van brandweerman tot topzeiler. Hij ziet het als een investering in de toekomst en maakt er een uitzonderlijk punt van zijn ervaring en kennis te delen. Voor ECOVER is het essentieel dat zeiltalent niet mag stranden op gebrek aan organisatie.

Van zodra de start van Ecover Ocean Sailing Academy in februari j.l. via de sluipwegen in de zeilwereld bekend werden, stroomden aanvragen vanuit de hele wereld binnen, zelfs letterlijk vanop de oceaan. In samenspraak met Golding en Mick Bremans, ECOVERs' ceo, werd beslist voorlopig de aanvaarding van kandidaten stop te zetten. Ook Golding denkt liever aan uitbreiden maar dan na de Vendée Globe. Maar de recente reacties uit de zeilwereld maken duidelijk dat er nood is aan een opleiding die het zeiltalent inhoudelijk ondersteunt: projectmanagement, omgaan met kandidaat-sponsors en ze houden, samenwerken met de media. Maar ook planmatig werken met specifieke zeilkwesties: het opstellen van een fysiek en technisch trainingsprogramma, know-how over de technische evolutie op vlak van bootbouw, uitrusting en communicatie. Het programma omvat momenteel een reeks lezingen die gehouden worden in de aanloop van een groot zeilevenement waaraan de ECOVER 60' met Golding deelneemt.

Dertien zeilers (zie lijst onderaan) werden door Golding toegelaten in de Ecover Ocean Sailing Academy die door het voorleggen van hun C.V., een degelijk uitgestippeld projectplan en voldoende bewijzen dat hun 'commitment' groter en sterker is dan een droom. Het zeilen zelf en hoe je op het water met een boot omspringt, daar zijn zeilscholen en de harde praktijk voor.

Op woensdag 5/5 en donderdag 6/5 worden de eerste cursussen voor de Ecover Ocean Sailing Academy gegeven. Ondermeer over slaaptechniek door Dr. Claudio Stampi (NASA) en Liz Rushall (PR en Sponsoring British and US Olympic Sailing Team, Illbruck,...). Dr. Stampi onderwerpt de zeilers in Calais aan praktische proeven die onmiddellijk aan de theorie worden getoetst. Lizz Rushall doet uit de doeken waar sponsors naar luisteren, waar ze gevoelig aan zijn en waarom ze met een zeilproject in zee willen gaan. Mike Golding zelf heeft het over de totale opzet van een zeilproject en hoe de solozeiler moet zien hoe hij het evenwicht bewaart tussen de sponsor-, de sportieve en de technische belangen.

Enkele Ecover Ocean Sailing Academy leden zullen hun kennis meteen in praktijk kunnen omzetten: Peter Laureyssens volgt het Transat 650 circuit om zijn selectie voor de transatlantische race van 2005 te vervolledigen, Pascal Demarets volgt een deel van het Figaro Solo Circuit

Vrijdag 7/05 en zaterdag 08/05 zijn er proloog regatta's die de start van de Calais 1000 mijl race op zondag voorafgaan.

Zie ook www.calais1000milles.com

De geselecteerde kandidaten voor de Ecover Ocean Sailing Academy zijn:
Christopher Steen,
Michel Kleinjans,
Peter Laureyssens,
Frederik De Mesel,
Ronny Nollet,
Peter De Smedt,
Sebastien Goethals,
Jules Bänffer,
Pascal Demarets,
Michel Lefebvre,
Ruben Donne,
Clemency Williams en
Anne Vaneste

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: