WK Yngling voor plaatsing Olympische Spelen

SATANDER (ESP) - The best is yet to come… 1 mei vertrokken we naar Santander om daar op 10 mei de eerste wedstrijd van het WK Yngling dames te varen. Het WK is bepalend voor de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen in de Yngling. Allereerst moet Nederland een van de vier startbewijzen voor Athene in de wacht slepen. Daarnaast bepalen de resultaten in Santander welk Nederlands team ons land tijdens de Spelen mag vertegenwoordigen.

Landenkwalificatie
Het IOC heeft nog vier van de in totaal zestien beschikbare startplaatsen voor de Yngling te vergeven. Ieder land mag één team naar de Spelen afvaardigen, onder de voorwaarde dat het land een startbewijs heeft. Alleen het land dat de Spelen organiseert (Griekenland) krijgt automatisch een startbewijs. In Santander worden de laatste vier startbewijzen vergeven. Daar azen vijf landen op, waaronder Nederland. De stand in onze klasse is als volgt:

Reeds in bezit van startbewijs: Australië, Bermuda, Denemarken, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Italië, Rusland, Spanje, Ukraïne, Verenigde Staten & Canada

Strijd om de laatste vier startplaatsen: Nederland, Nieuw Zeeland, Noorwegen & Zweden

Als het land mag starten, welk team mag er dan gaan?
Ieder land heeft daarvoor zijn eigen regels opgesteld. In Nederland is voor de Yngling bepaald dat het team dat het beste tijdens twee achtereenvolgende WK’s presteert, ons land mag vertegenwoordigen. Vorig jaar in Cadiz vond het eerste WK plaats dat meetelde in de selectie. Nu, in Santander, vindt het tweede en tevens laatste WK plaats om de selectie te bepalen. In Nederland strijden twee teams om uitzending naar de Olympische Spelen in de Yngling. Dat zijn team Thies en wij. De stand is momenteel 2-0 voor team Thies. Om de selectie te winnen, moeten wij in Santander minimaal twee plaatsen vóór hun eindigen op het WK.

Dan geldt nog een laatste regel. Het NOC*NSF wil alleen Nederlandse sporters laten uitkomen die een reële kans hebben om op de Spelen bij de eerste acht te eindigen. Daartoe zijn normen opgesteld. In ons geval moeten we in Santander op een plek bij de eerste vijftien boten én bij de eerste acht landen eindigen. Mochten we hier in Santander niet aan voldoen, dan hebben we dit voorjaar nog twee herkansingen om ons te bewijzen.

Eigenlijk komt het in het kort allemaal op het volgende neer. Als je straks de uitslagenlijst ziet van het WK in Santander (deze kun je vinden op Internet), dan zoek je in de lijst van resultaten naar ons team, de NED 310, met de boot genaamd "HAARLEM". Dan kun je de vlag uitsteken als
- wij bij de eerste vijftien boten zijn geëindigd,
- team Thies (NED 311) minimaal twee plaatsen achter ons staat,
- wij bij de eerste acht landen op de uitslagenlijst voorkomen,
- én minstens een van de landen uit het rijtje Canada, Nieuw Zeeland, Noorwegen, Zweden, achter ons is geëindigd

Bij deze dus een leuke puzzelopdracht voor de week van 10 t/m 15 mei, waar overigens geen prijzen mee te verdienen zijn. Wel grote vreugde en blijdschap, want komt bovenstaande overeen met de uitslagenlijst, dan zijn wij zeker van uitzending naar Athene.

Van theorie naar praktijk
Maar uiteindelijk kunnen we alles vanachter de computer betheoretiseren, op het water moet het gebeuren. En hoe schatten wij daar onze kansen in? Onze strijd voor uitzending naar de Olympische Spelen wordt een pittige. Ons team groeit in kracht met de dag. We hebben een drietal waardevolle maanden achter de rug, waarin we door de extra ondersteuning vanuit Haarlem, van Verder, van een zeer groot aantal kilometersponsors én van onze materiaalsponsors, optimaal gebruik hebben kunnen maken van de beschikbare tijd en mogelijkheden. We moeten in Santander volledig op scherp staan met het vuur in de ogen om het maximale te halen uit ieder van de tien wedstrijden die tijdens het WK zijn gepland. Dat het kán, daar geloven we in. Het is een superuitdaging die we heel graag aangaan en waarvoor we gaan knokken tot en met de laatste finish. Voor de thuisblijvers, de enige aanwijzing die we je kunnen geven voor de puzzelopdracht is:
www.rcmsantander.com/yngling/yng-i09.htm

Succes! Na 15 mei laten we weer snel van ons horen!

Met vriendelijke groet,
Janneke, Klaartje en Hanne
www.sail.to/ned310

foto: archief Yngling Cadiz 2003

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: