Eurocat | de start van het internationale F18 seizoen

CARNAC (FRA) - Prehistorische stenen, heel veel regen en het eerste internationale F18 evenement zoals ieder jaar is zoals ieder jaar in Carnac, Frankrijk. De Eurocat werd verzeild van 30 april tot 2 mei. Eurocat is een toonaangevend evenement dat veel zeilers trekt van over de hele wereld. Menig zeiler komt naar Carnac om daar zich te meten tegen de beste der aarde. Omdat Eurocat zo vroeg in het seizoen is, zijn de weersveranderingen erg extreem en daardoor een mooie kans om de trim van de boot te testen en het team op te warmen voor een nieuw seizoen vol nieuwe kansen. Eurocat met haar match races in verschillende groepen en een lange afstandrace maakt het leuk voor iedere zeiler of je nu op een F18 vaart of een Nacra 580, de fun en de competitie zijn even hoog.

Zoals ieder jaar pakt Hobie weer groots uit en komt het met een delegatie professionele zeilers om ook dit evenement op hun naam te kunnen zetten. Fantastische zeilers als Mitch Booth (pro zeiler, menig F18 wereld kampioen en sinds kort de Nederlandse trots op de Olympische Spelen), Darren Bundock (pro zeiler, menig Tornado wereld kampioen en zilver medaille winnaar van de Olympische Spelen van 2000) en Hobie teamriders als Kenbeek en Colby worden naar Frankrijk gehaald om dit evenement voor de botenbouwer te winnen.

Door de hevige regenval warend de condities zeer moeilijk om te zeilen. Met draaiende wind en korte golven waren de resultaten niet zoals men ze had verwachten. Kenbeek won de race van de tweede groep. Erg verrassend was het resultaat in de eerste groep, waar zeiler Willem Gijssen de 1e race won met zijn Nacra F18, ver voor de rest van zijn groep waar zeilers als Booth en Boulogne (F18 wereld kampioen 2004) in zeilden. Jammer genoeg kreeg het team een DNF door een fout van het comité, een redress werd afgewezen ondanks acceptatie van hun fout van het finishschip. Willems resultaat benadrukte weer eens hoe uniek Eurocat kan zijn en dat het ondanks alles nog steeds aankomt op de zeiler en zijn boot om een wedstrijd te winnen.

Gedurende het evenement veranderde het weer regelmatig, van veel wind tot geen wind, korte golf tot hoge deining. De lange afstandsrace werd gezeild op de tweede dag van het evenement. De weersvoorspelling was afnemende wind maar doordat er een lagedrukgebied langs trok nam de wind toe tot 27 knopen. De wedstrijd was meer een overleving dan een wedstrijd. Veel boten sloegen om en menig mast brak. De laatste dag was zonnig met weinig wind, na één wedstrijd blies het comité het evenement af.

Overall is het evenement gewonnen door Hobie teamriders Kenbeek / Brouwer, een resultaat dat menig zeiler kon voorspellen. De verrassingen kwamen uit de Nacra hoek, zei boekte goede resultaten met hun vernieuwde Nacra F18. De boot bleek goed te presteren onder deze veranderlijke condities.
Een leuk vooruitzicht voor het seizoen, laat het seizoen maar beginnen!

Overall resultaten Eurocat 2004

1. Kenbeek / Brouwer, Hobie
2. Bundock / Howden, Hobie
3. Samama / van Leeuwen, Nacra

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: